Marha gyros pita friss tzatzikivel

Marha Gyros Pita

A marha gyros a görög street food egyik kevésbé ismert, de rendkívül ízletes változata. A gyros hagyományosan báránnyal vagy csirkével készül, de a marhahús különleges fűszerezése és szaftossága miatt egyre népszerűbbé válik. A tzatziki szósz frissessége és a ropogós pita tökéletes egyensúlyt teremt a fűszeres marhahús gazdag ízvilágával. Ez az étel nemcsak gyorsan elkészíthető, hanem kiváló választás egy ínycsiklandó, laktató vacsorához is!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Marhahús (lapocka vagy hátszín)
4 db Pita kenyér
150 g Görög joghurt
1 db Uborka
2 db Paradicsom
1 db Piros hagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 ml Olívaolaj
20 ml Citromlé
1 tk. Fűszerkeverék (oregánó, kakukkfű, római kömény, pirospaprika, bors)
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csokor Kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd fel a marhahúst vékony csíkokra, majd keverd össze olívaolajjal, citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a fűszerkeverékkel. Hagyd pácolódni legalább 1 órán át.

    A húst minél tovább pácolod, annál ízletesebb lesz. Ha van időd, hagyd a hűtőben pácolódni akár egy éjszakán át is.

    2

    Egy serpenyőben közepes lángon süsd meg a marhahúst 8-10 perc alatt, amíg minden oldala aranybarnára pirul és teljesen átfő.

    Ne süsd túl a húst, mert kiszáradhat. A lényeg, hogy belül is átsüljön, de kívül is szép színe legyen.

    3

    Közben készítsd el a tzatziki szószt: reszeld le az uborkát, nyomkodd ki a levét, majd keverd össze a görög joghurttal, apróra vágott fokhagymával, kaporral, sóval és borssal.

    Az uborka levének kinyomkodása fontos, hogy a tzatziki ne legyen túl híg.

    4

    Szeleteld fel a paradicsomot és a piros hagymát vékony karikákra.

    A vékony karikákra szeletelt zöldségek könnyebben elférnek a pitában.

    5

    Melegítsd fel a pita kenyeret egy serpenyőben vagy sütőben, hogy kissé ropogós legyen.

    A pitát ne melegítsd túl, mert kiszáradhat. Csak annyira melegítsd, hogy hajlékony legyen és könnyen össze lehessen hajtani.

    6

    A meleg pitákba helyezd a sült marhahúst, majd tedd rá a friss paradicsomot, a hagymát és kanalazz rá bőségesen a tzatzikiből.

    Ne töltsd túl a pitát, különben nehéz lesz összehajtani és széteshet.

    7

    Hajtsd össze a pitát, és azonnal tálald, opcionálisan olívaolajjal megcsorgatva.

    A pitát azonnal tálald, hogy a pita ne ázzon el a tzatzikitől.