A marhahúst hagyd szobahőmérsékleten állni 20-30 percig, hogy egyenletesen süljön meg.
Ez a lépés kulcsfontosságú a steak egyenletes átsüléséhez. Ne hagyd ki!
Kend be a steaket olívaolajjal, majd szórd meg durva szemű sóval és frissen őrölt borssal mindkét oldalát.
A durva szemű só jobban kiemeli a hús ízét. Ne spórolj a sóval, mert a steaknek szüksége van rá.
Egy forró serpenyőben vagy grillen süsd a steaket közepes lángon. Minden oldalát 3-5 percig süsd, attól függően, hogy milyen átsültséget szeretnél (rare, medium vagy well-done).
A steak átsültségét a legkönnyebben húshőmérővel ellenőrizheted. Rare: 52°C, Medium-rare: 55°C, Medium: 60°C, Medium-well: 65°C, Well-done: 71°C.
Adj hozzá a serpenyőbe rozmaring ágakat és a zúzott fokhagymát, majd olvaszd meg a vajat. Ezzel a keverékkel folyamatosan locsold a steaket sütés közben, hogy még szaftosabb legyen.
A vaj és a fűszerek íze így jobban átjárja a húst. A locsolgatás (basting) segít megőrizni a steak szaftosságát.
A steak elkészülte után hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek és a hús szaftos maradjon.
A pihentetés alatt a húsrostok ellazulnak, és a szaft nem folyik ki vágáskor. Takard le alufóliával, hogy melegen tartsd.
Tálald a steaket friss salátával, sült burgonyával vagy párolt zöldségekkel. Ízlés szerint további borssal vagy sóval ízesítheted.
Egy kevés fokhagymás vaj a steak tetején isteni!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.