Frissen sült Marhahúsos Calzone

Marhahúsos calzone

A darált marhahúsos ételek a világ számos konyhájában népszerűek, és az olasz calzone egy tökéletes módja annak, hogy ezt a gazdag ízvilágot egy ropogós tésztában élvezhessük. A füstölt paprika és az oregánó egyedi karaktert ad az ételnek, amely tökéletes választás egy kiadós vacsorára.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
790 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
150 g Paradicsomszósz
250 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregánó
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Füstölt paprika
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt szitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt. Az olívaolaj rugalmasabbá teszi a tésztát.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl sok lisztet adunk hozzá, a tészta kemény lesz.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    Az olajozott tál megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A tálat letakarhatjuk konyharuhával vagy folpackkal.

    5

    A vöröshagymát finomra aprítjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált marhahúst, és közepes lángon folyamatos keverés mellett addig sütjük, amíg a hús átsül és barnulni kezd.

    A hagymát ne pirítsuk túl, mert megkeseredhet. A húst folyamatosan keverjük, hogy egyenletesen süljön.

    6

    Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a füstölt paprikát, az oregánót és a fekete borsot, majd további pár percig pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.

    A fokhagymát csak a végén adjuk hozzá, mert hamar megég. A fűszerekkel bátran kísérletezhetünk.

    7

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A körök legyenek egyforma méretűek.

    8

    A paradicsomszószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    A paradicsomszósz ne legyen túl sok, mert eláztathatja a tésztát. A széleket hagyjuk szabadon, hogy könnyen össze tudjuk hajtani.

    9

    A paradicsomos részre rákanalazzuk a fűszeres marhahúst, majd rászórjuk a reszelt mozzarellát.

    A töltelék ne legyen túl sok, mert nem lehet majd összehajtani a tésztát. Használhatunk más sajtot is a mozzarella helyett.

    10

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A szélek alapos lenyomkodása nagyon fontos, különben a töltelék kifolyhat sütés közben. A villa használata dekoratív is.

    11

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett használhatunk tejet is a kenéshez, ha nem szeretnénk, hogy a calzone teteje túl fényes legyen.

    12

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyeljük a calzonékat, hogy ne égjenek meg.

    13

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés alatt a töltelék kicsit összeáll, és könnyebb szeletelni a calzonét.