Melomakarona gluténmentes liszttel, mézes sziruppal átitatva, tálalva

Melomakarona gluténmentes liszttel

A Melomakarona a görög karácsonyi édességek egyik legismertebb darabja. Ez a gluténmentes változat ideális választás azok számára, akik érzékenyek a gluténra. A narancsos, fűszeres tészta és a mézes szirup kombinációja tökéletesen harmonizál a gluténmentes lisztkeverékkel. A narancshéj és a fűszerek igazán különleges ízt adnak ennek a süteménynek. Technikai tipp: a gluténmentes lisztkeverékek különböznek egymástól, így figyelj arra, hogy a recepthez megfelelő lisztet válassz. Ez a verzió tökéletes választás karácsonyi asztalra vagy ajándékba.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Gluténmentes lisztkeverék
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Kókuszolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 ml Ásványvíz
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5 percig, és hagyd teljesen kihűlni.

    Használhatsz nyírfacukrot a vegán és alacsony kalóriás verzióhoz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslét, cukrot, kókuszolajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna segít levegőssé tenni a tésztát, de ne keverd túl!

    3

    Add hozzá a gluténmentes lisztkeveréket és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha tésztát kapsz. Ne gyúrd túl.

    A túlzott gyúrás miatt kemény lesz a tészta – csak addig dolgozd, míg összeáll.

    4

    Formázz diónyi, ovális sütiket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tésztát megnedvesített kézzel könnyebb formázni.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő alatt ne nyisd ki a sütő ajtaját, hogy a sütemények ne essenek össze.

    6

    A forró sütiket tedd a hideg szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra hűlni.

    Ne hagyd túl sokáig a szirupban a sütiket, különben túl puha lesz.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott dióval.

    A frissen reszelt narancshéj extra friss ízt ad, míg a dió ropogós textúrát biztosít.