Melomakarona narancshéjjal ízesítve, mézes sziruppal átitatva

Melomakarona narancshéjjal ízesítve

A Melomakarona az egyik legismertebb görög karácsonyi sütemény, melyet mézes sziruppal áztatnak. A narancshéjjal ízesített változat a klasszikus édességet frissítő citrusos ízzel gazdagítja. A narancsos tészta és a mézes szirup együttesen egy különleges ízélményt biztosít, amely a karácsonyi asztal meghatározó része lehet. Technikai tipp: a narancshéjat reszeld finomra, hogy jobban érezhető legyen a citrusos íz. Ez a változat tökéletes választás ünnepi alkalmakra, vagy ajándéknak is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a mézet, cukrot, vizet és citromlevet. Forrald fel, majd főzd alacsony lángon 5 percig. Hagyd teljesen kihűlni.

    A narancshéjat reszelheted finomra, hogy intenzívebb ízt kapjon a szirup.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslét, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna hatására a tészta lazább és levegősebb lesz.

    3

    Add hozzá a lisztet és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha, enyhén olajos tésztát kapsz. Ne gyúrd túl.

    Ne használd a robotgépet, hogy ne veszítsd el a tészta levegősségét.

    4

    Formázz diónyi, ovális sütiket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tészta kissé ragacsos lehet, de ha megnedvesíted a kezedet, könnyebb formázni.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Ne nyisd ki a sütőt az első 20 percben, hogy a sütemények ne essenek össze.

    6

    A forró sütiket tedd a hideg szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra hűlni.

    A szirupot ne hagyd túl hosszú ideig a sütiken, különben túl puha lesz.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod reszelt narancshéjjal, hogy fokozza az ízt.

    A friss narancshéj finom, friss citrusos ízt ad a süteményeknek.