Melomakarona narancshéjjal ízesítve, mézes sziruppal åtitatva

Melomakarona narancshéjjal ízesítve

A Melomakarona az egyik legismertebb görög karĂĄcsonyi sĂŒtemĂ©ny, melyet mĂ©zes sziruppal ĂĄztatnak. A narancshĂ©jjal Ă­zesĂ­tett vĂĄltozat a klasszikus Ă©dessĂ©get frissĂ­tƑ citrusos Ă­zzel gazdagĂ­tja. A narancsos tĂ©szta Ă©s a mĂ©zes szirup egyĂŒttesen egy kĂŒlönleges Ă­zĂ©lmĂ©nyt biztosĂ­t, amely a karĂĄcsonyi asztal meghatĂĄrozĂł rĂ©sze lehet. Technikai tipp: a narancshĂ©jat reszeld finomra, hogy jobban Ă©rezhetƑ legyen a citrusos Ă­z. Ez a vĂĄltozat tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra, vagy ajĂĄndĂ©knak is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 Ăłra
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Liszt
⭕ 100 g GrĂ­z (finomszemƱ)
⭕ 120 ml NarancslĂ©
⭕ 100 g Cukor
⭕ 200 ml Napraforgóolaj
⭕ 1 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 0.5 tk. SzegfƱszeg (Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 db NarancshĂ©j
⭕ 150 g MĂ©z (sziruphoz)
⭕ 100 g Cukor (sziruphoz)
⭕ 150 ml Víz (sziruphoz)
⭕ 2 ek. CitromlĂ© (sziruphoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a mĂ©zet, cukrot, vizet Ă©s citromlevet. Forrald fel, majd fƑzd alacsony lĂĄngon 5 percig. Hagyd teljesen kihƱlni.

    A narancshéjat reszelheted finomra, hogy intenzívebb ízt kapjon a szirup.

    2

    Egy nagy tålban keverd össze a narancslét, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfƱszeget és a szódabikarbónåt.

    A szĂłdabikarbĂłna hatĂĄsĂĄra a tĂ©szta lazĂĄbb Ă©s levegƑsebb lesz.

    3

    Add hozzĂĄ a lisztet Ă©s a grĂ­zt, majd keverd össze kĂ©zzel, amĂ­g puha, enyhĂ©n olajos tĂ©sztĂĄt kapsz. Ne gyĂșrd tĂșl.

    Ne hasznĂĄld a robotgĂ©pet, hogy ne veszĂ­tsd el a tĂ©szta levegƑssĂ©gĂ©t.

    4

    FormĂĄzz diĂłnyi, ovĂĄlis sĂŒtiket, Ă©s helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsibe.

    A tészta kissé ragacsos lehet, de ha megnedvesíted a kezedet, könnyebb formåzni.

    5

    SĂŒsd 180°C-on 25–30 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk lesznek.

    Ne nyisd ki a sĂŒtƑt az elsƑ 20 percben, hogy a sĂŒtemĂ©nyek ne essenek össze.

    6

    A forrĂł sĂŒtiket tedd a hideg szirupba 30–60 mĂĄsodpercre, majd tedd Ƒket egy tĂĄlra hƱlni.

    A szirupot ne hagyd tĂșl hosszĂș ideig a sĂŒtiken, kĂŒlönben tĂșl puha lesz.

    7

    TĂĄlalĂĄs elƑtt megszĂłrhatod reszelt narancshĂ©jjal, hogy fokozza az Ă­zt.

    A friss narancshĂ©j finom, friss citrusos Ă­zt ad a sĂŒtemĂ©nyeknek.