Egy közepes lábosban melegítsd fel a tejet, a tejszínt és a frissen főzött eszpresszót közepes lángon, amíg forráspont közeli állapotba nem kerül. Ne hagyd felforrni!
A legjobb ízhatás érdekében használj minőségi eszpresszót.
Add hozzá a mézet és a cukrot, majd keverd addig, amíg teljesen feloldódnak.
Kóstold meg a keveréket, és ha szükséges, adj hozzá még mézet vagy cukrot az ízlésednek megfelelően.
Egy külön tálban keverd habosra a tojássárgájákat, majd lassan adj hozzá egy kevés meleg tej-tejszín keveréket, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön és ne csapódjanak ki a tojások.
Ez a temperálás nagyon fontos lépés a tojások kicsapódásának elkerülése érdekében. Lassan, folyamatos keverés mellett adagold a meleg folyadékot.
Öntsd vissza az egész keveréket a lábosba, és alacsony hőmérsékleten főzd folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.
Ügyelj arra, hogy ne forrald a keveréket, mert a tojások kicsapódhatnak. Ha van hőmérőd, a keverék hőmérséklete ne haladja meg a 82-85°C-ot.
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Hagyd teljesen kihűlni.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A só kiemeli az édes ízeket.
Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gép utasításai szerint.
A fagylaltgép használata előtt érdemes a fagyasztótálat legalább 24 órára a fagyasztóba tenni.
Amikor a fagylalt már majdnem teljesen elkészült, add hozzá a mézeskalács darabokat vagy kekszmorzsát, hogy ropogós textúrát adjon a fagylalthoz.
A mézeskalácsot vagy kekszet ne törd túl apróra, hogy érezhetőek legyenek a darabok a fagylaltban.
Tedd a kész fagylaltot egy zárható edénybe, és fagyaszd legalább 3 órán át, hogy elérje a kívánt állagot.
A fagylaltot a fagyasztóban légmentesen záródó edényben tárold, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.