A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.
A vajat ne olvaszd meg, mert akkor a tészta túl folyós lesz. Ha nincs időd kivárni, reszeld le a hideg vajat.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.
A porcukrot szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók, így a krém simább lesz.
Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.
A tojás legyen szobahőmérsékletű, így jobban elkeveredik a többi hozzávalóval.
Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.
A lisztet szitálva adagold, hogy elkerüld a csomók kialakulását. Ne keverd túl a tésztát, mert a keksz kemény lehet.
A tésztát oszd kisebb részekre, majd mindegyik közepébe helyezz egy kis mogyorókrémet. Formázd vissza golyóvá úgy, hogy a töltelék belül maradjon.
A mogyorókrémet hűtőben tárold, hogy könnyebben formázható legyen. Ha a tészta ragad, lisztezd be a kezed.
A töltött tésztagolyókat lapítsd le finoman, hogy kekszformát kapjanak.
A kekszeket egyenletesen lapítsd le, hogy egyenletesen süljenek meg.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőt előmelegítve biztosíthatod az egyenletes sütést.
Helyezd a kekszeket a sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj közöttük elegendő helyet, mert sütés közben kissé megnőnek.
Ha nincs sütőpapírod, vékonyan vajazd ki a tepsit és szórd meg liszttel.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák lesznek.
Figyeld a kekszeket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ne süsd túl, mert kiszárad.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A légmentesen záródó dobozban a kekszek hosszabb ideig frissek maradnak. Ne tedd őket melegen a dobozba, mert bepárásodnak és elvesztik ropogósságukat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.