Moqueca rákokkal, hagymakarikákkal és zöldségekkel, tálalva fekete serpenyőben

Moqueca hagymával

A moqueca Brazília ikonikus tengeri egytálétele, amely a portugál gyarmati múlt és az afrikai-guyanai kulináris hagyományok ötvözete. A Bahia régióban gyakori alapanyaga a tengeri hal vagy garnéla, amit kókusztejjel, hagymával, paradicsommal és színes paprikákkal főznek össze. A karakteres ízt gyakran pálmaolaj és koriander emeli ki. A hagyományos készítési mód szerint az összetevőket rétegezve, lassú főzéssel párolják össze, így minden íz harmonikusan összeér. A kókusztej selymessége, a lime savanyúsága és a garnéla természetes édessége tökéletes egyensúlyt alkot. Technikai tanács: mindig friss rákot használj, és figyelj a főzési időre, mert a túlfőzött garnéla gumiszerű lesz. A moqueca ideális fogás ünnepi alkalmakra, családi ebédekre, vagy amikor különleges ízélményre vágysz – egyszerre egzotikus, otthonos és tápláló.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Garnélarák (tisztított)
400 ml Kókusztej
1 db Zöldpaprika
2 db Paradicsom
2 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Pálmaolaj (vagy olívaolaj)
2 ek. Friss koriander
1 db Lime
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A garnélákat megtisztítjuk, és lime levével meglocsolva félretesszük marinálódni.

    A lime nemcsak ízesít, hanem segít semlegesíteni a tengeri ízt és lágyítja a rákot.

    2

    A hagymát és a paprikát félkarikákra, a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a fokhagymát apróra zúzzuk.

    Használj érett paradicsomot, hogy édesebb, teltebb ízt adj a szósznak.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük benne a hagymát, paprikát és fokhagymát.

    A hagyma legyen üveges, de ne piruljon meg – így marad meg az édeskés aromája.

    4

    Hozzáadjuk a paradicsomot, kicsit pároljuk, majd ráöntjük a kókusztejet. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony lángon főzzük 10 percig.

    Ha szeretnél selymesebb állagot, turmixolj egy kis adag szószt simára, majd keverd vissza.

    5

    Beletesszük a garnélát, és kb. 5-6 perc alatt készre főzzük – amíg rózsaszínre nem vált.

    Ne főzd túl a garnélát, mert rágós lesz – amint rózsaszín, már kész is.

    6

    Tálalás előtt megszórjuk friss korianderrel, és friss lime-gerezdekkel kínáljuk.

    Tálald főtt rizzsel vagy friss kenyérrel, hogy felszívhassa a gazdag szószt.