Moussaka darált hússal, húsos és túrós rétegekkel

Moussaka darált hússal

A Moussaka egy klasszikus görög étel, amely évtizedek óta jelen van a mediterrán konyhában. Az étel gazdag húsos tölteléke és a túrós, krémes rétegei tökéletesen illeszkednek egymáshoz. A hagyományos receptet gyakran a családok a vasárnapi ebédre készítik, és igazi ínycsiklandó élvezetet nyújt.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra 15 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Padlizsán
500 g Darált hús (marha vagy bárány)
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
3 ek. Olívaolaj
100 ml Vörösbor
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Fűszeres oregánó
500 ml Tej
150 g Túró
3 ek. Liszt
2 db Tojás
100 g Sajt (pl. parmezán)
2 ek. Olívaolaj a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt szeleteld fel, és sózd meg. Hagyj neki 30 percet, hogy levet engedjen. Majd öblítsd le és szárítsd meg papírtörlővel.

    A padlizsán levétől kevesebb olajat szív magába sütéskor, így nem lesz túl olajos.

    2

    A darált húst egy serpenyőben pirítsd meg olívaolajon. Amikor a hús kifehéredett, add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd pirítsd tovább 5 percig.

    A hús ne legyen túlsütve, hogy megőrizze a szaftosságát.

    3

    Add hozzá a felkockázott paradicsomot és a vörösbort. Sózd, borsozd, és szórd meg oregánóval. Főzd a keveréket alacsony hőmérsékleten 10-15 percig.

    A vörösbor ízesíti a húsos keveréket és gazdagabbá teszi a szószt.

    4

    A padlizsán szeleteket süsd meg forró olívaolajban, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Készítsd elő a tálat, amiben összesütöd a Moussakát.

    Ha szeretnéd kevesebb olajjal sütni, először a padlizsánt locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd süsd meg sütőben.

    5

    A túrós szószhoz a tejet és a lisztet egy serpenyőben keverd össze, majd folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg besűrűsödik. Ezután add hozzá a tojásokat, és jól keverd el.

    Ha túl sűrű lenne a szósz, egy kis tejet még hozzáadhatsz.

    6

    Egy tűzálló tál aljára helyezd a sült padlizsán szeleteket, majd egy réteg húsos szószt, utána ismét egy réteg padlizsánt, végül a túrós szószt. Ismételd ezt a rétegezést, amíg el nem fogy minden hozzávaló.

    Próbálj meg minden rétegnek egyenletesnek lenni, hogy az étel egyenletesen süljön.

    7

    A tetejére reszelj sajtot, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig, amíg a teteje szépen megpirul.

    A sajt segít összetartani az ételt és gazdagabbá teszi az ízeket.