A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy tepsit vagy tortaformát kivajazunk, majd liszttel megszórunk.
A forma kivajazásához használhatsz olvasztott vajat vagy sütőspray-t. A liszt segít, hogy a tészta ne ragadjon le.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojásfehérje akkor lesz igazán kemény, ha a tál és a habverő tiszta és zsírmentes.
A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a narancslevet és a reszelt narancshéjat.
A tojássárgákat addig keverjük a cukorral, amíg a keverék világosabb és krémesebb nem lesz. Az olvasztott vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojássárgáját.
A lisztet és a sütőport egy külön tálban összekeverjük.
A sütőpor egyenletes eloszlása érdekében érdemes átszitálni a lisztet a sütőporral együtt.
A száraz hozzávalókat fokozatosan a tojássárgás keverékhez adjuk, majd belekeverjük a pépesített banánt.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást. A banánt villával törjük össze, vagy botmixerrel pépesítsük.
Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.
A tojásfehérjét alulról felfelé mozdulatokkal, lassan forgassuk bele a tésztába, hogy ne törjön össze a hab.
A masszát egyenletesen eloszlatjuk az előkészített tepsiben vagy tortaformában.
A massza egyenletes eloszlásához enyhén ütögessük a formát az asztalhoz.
Az előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyeljük a piskótát. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával. A tűpróba során a tésztába szúrt hústűnek tisztán kell kijönnie.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórjuk és szeletelve tálaljuk.
A piskótát rácson hagyjuk hűlni, hogy ne párásodjon be az alja.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.