Melegítsük fel a vizet 70 °C-ra, majd adjuk hozzá az őrölt malátát. Tartsuk a hőmérsékletet, és hagyjuk ázni 60 percig, hogy a cukrok kioldódjanak a malátából.
A hőmérséklet pontos tartása fontos a megfelelő cukorkinyeréshez. Használj hőmérőt a folyamatos ellenőrzéshez.
Szűrjük le a malátát, és az így kapott folyadékot (sörlé) forraljuk fel. A forrás elején adjuk hozzá a komlót és a frissen reszelt narancshéjat, hogy a sör különleges citrusos ízt kapjon.
A komló és a narancshéj minősége nagyban befolyásolja a sör végső ízét. Használj friss, jó minőségű alapanyagokat.
Forraljuk a sörlevet 60 percig, majd hűtsük le gyorsan szobahőmérsékletre egy steril hűtőspirál segítségével.
A gyors lehűtés segít megelőzni a nem kívánt baktériumok elszaporodását, és tisztább ízű sört eredményez.
Öntsük át a lehűlt sörlevet egy fermentáló tartályba, és adjuk hozzá a sörélesztőt. Zárjuk le a tartályt egy kotyogóval, hogy az erjedési folyamat során keletkező gázok távozhassanak.
A fermentáló tartály és a kotyogó sterilitása kulcsfontosságú a sikeres erjedéshez. Használj fertőtlenítőszert a tisztításhoz.
Hagyjuk a sört fermentálódni 1-2 hétig szobahőmérsékleten, amíg az erjedés befejeződik.
Az erjedéshez ideális hőmérséklet a sörélesztő típusától függ. Olvasd el a sörélesztő csomagolásán található utasításokat.
Az erjedés végén adjunk hozzá további cukrot a palackozáshoz, hogy a sör karbonizálódjon. Töltsük steril üvegekbe, és zárjuk le légmentesen.
A cukor pontos mennyiségének betartása fontos a megfelelő karbonizációhoz. Túl sok cukor túlzott nyomást okozhat az üvegekben.
Hagyjuk a palackozott sört pihenni további 1-2 hétig, hogy a karbonizáció teljes legyen. Fogyasztás előtt hűtsük le.
A palackozott sörnek szüksége van időre, hogy a karbonizáció befejeződjön. Türelemmel várj, és a végeredmény egy finom, szénsavas sör lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.