A Olasz lasagne egy igazi olasz klasszikus, amely az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étke. Az étel eredete Itáliából származik, és az idők során világszerte elterjedt, különösen azok körében, akik szeretik az ínycsiklandó tésztás ételeket. A lasagne az egyik legnagyobb olasz étkezési élmény, amelyet gazdag húsos raguval, friss paradicsommal és ínycsiklandó besamel szósszal rétegeznek.
Az olasz lasagne elkészítése egy igazi művészet. A tésztalapokat először rétegezni kell a húsos raguval és besamel szósszal, hogy azok minden egyes falatban gazdag ízeket biztosítsanak. Az ételt a végén bőven megszórják reszelt parmezán sajttal, és a sütőben aranybarnára sütik. Az elkészült lasagne tökéletesen összeér, és minden egyes falatja a gazdag, mély ízeket adja. A lasagne nemcsak ünnepi étel, hanem hétköznapi alkalmakra is remek választás, hiszen a tészta, a hús és a sajt tökéletes kombinációja mindenkit elvarázsol.
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és olívaolajon megdinszteljük.
A hagymát és fokhagymát alacsony lángon dinszteljük, hogy ne égjenek meg, és ne keseredjenek meg.
Hozzáadjuk a darált húst, és barnára pirítjuk.
A húst alaposan pirítsuk le, hogy szép színe legyen, és ne maradjon szürke. Időnként keverjük meg, hogy egyenletesen piruljon.
Hozzáöntjük a paradicsomszószt, és oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal ízesítjük.
Használhatunk friss vagy szárított fűszernövényeket is. Kóstoljuk meg a szószt, és ízlés szerint igazítsuk a fűszerezést.
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel, és besamel mártást készítünk.
A lisztet a vajon addig pirítsuk, amíg aranybarna nem lesz, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. A tejet apránként adagoljuk, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon be a mártás. Ha mégis csomós lenne, használjunk botmixert.
Egy tepsit kikenünk olívaolajjal, és rétegezzük a lasagne tésztát, húsos szószt és besamel mártást.
Ügyeljünk arra, hogy a tészta mindenhol fedje a szószt, különben a széle megkeményedhet. A legfelső réteg besamel mártás legyen, hogy a sajt szépen ráolvadjon.
A tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával. A lasagne akkor van kész, ha a tészta megpuhult, és a sajt aranybarnára olvadt.
A lasagnét tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük.
A hűlés alatt a lasagne jobban összeáll, így könnyebben szeletelhető, és nem esik szét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.