A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása nem csak a csomómentességet segíti elő, hanem levegősebbé is teszi a tésztát.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz hőmérséklete fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos víz kb. 30-35°C legyen.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta gyúrása időigényes, de fontos a végeredmény szempontjából. Ha géppel gyúrjuk, figyeljünk, hogy ne melegedjen túl a tészta.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat érdemes olajozni, hogy a tészta ne ragadjon oda. A keléshez ideális hely egy meleg, huzatmentes hely, például a kikapcsolt sütő.
Közben a fokhagymát finomra aprítjuk, és hozzákeverjük a paradicsomszószhoz az oregánóval együtt.
A fokhagymát érdemes reszelni, ha nem szeretnénk, hogy darabos legyen a szósz.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
Az átgyúrás segít eltávolítani a levegőt a tésztából, és egyenletesebbé teszi.
A paradicsomos szószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ha túl sok szószt teszünk rá, a tészta elázhat.
A paradicsomos részre rátesszük a reszelt mozzarellát, majd egyenletesen elosztjuk rajta a vékonyra szeletelt olasz sonkát.
A sonka helyett más feltéteket is használhatunk ízlés szerint, például gombát, paprikát vagy más sajtot.
Rászórjuk a frissen reszelt parmezánt és a felaprított bazsalikomot.
A parmezán helyett más kemény sajtot is használhatunk.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata mellett a széleket tojással is megkenhetjük a jobb tapadás érdekében.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett tejjel is lekenhetjük, ha nincs kéznél tojás, vagy ha a tojás ízét nem szeretnénk.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyeljük a calzonék színét, és ha nagyon barnul, vegyük lejjebb a hőfokot.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés alatt a töltelék kicsit megszilárdul, így könnyebben vágható és fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.