Frissen sült Olasz Sonkás Calzone

Olasz sonkás calzone

A calzone egy klasszikus olasz töltött pizza, amely Nápolyból származik. Az olasz sonkás változat a legautentikusabb verziók közé tartozik, hiszen a prosciutto és a parmezán kombinációja a hagyományos olasz konyha egyik alappillére. Ez a recept tökéletes választás egy klasszikus, de mégis különleges olasz vacsorához.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
150 g Paradicsomszósz
150 g Olasz sonka (Prosciutto)
50 g Parmezán sajt
10 g Friss bazsalikom
2 tk. Oregánó
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt szitálása nem csak a csomómentességet segíti elő, hanem levegősebbé is teszi a tésztát.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz hőmérséklete fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos víz kb. 30-35°C legyen.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta gyúrása időigényes, de fontos a végeredmény szempontjából. Ha géppel gyúrjuk, figyeljünk, hogy ne melegedjen túl a tészta.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tálat érdemes olajozni, hogy a tészta ne ragadjon oda. A keléshez ideális hely egy meleg, huzatmentes hely, például a kikapcsolt sütő.

    5

    Közben a fokhagymát finomra aprítjuk, és hozzákeverjük a paradicsomszószhoz az oregánóval együtt.

    A fokhagymát érdemes reszelni, ha nem szeretnénk, hogy darabos legyen a szósz.

    6

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    Az átgyúrás segít eltávolítani a levegőt a tésztából, és egyenletesebbé teszi.

    7

    A paradicsomos szószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    Ha túl sok szószt teszünk rá, a tészta elázhat.

    8

    A paradicsomos részre rátesszük a reszelt mozzarellát, majd egyenletesen elosztjuk rajta a vékonyra szeletelt olasz sonkát.

    A sonka helyett más feltéteket is használhatunk ízlés szerint, például gombát, paprikát vagy más sajtot.

    9

    Rászórjuk a frissen reszelt parmezánt és a felaprított bazsalikomot.

    A parmezán helyett más kemény sajtot is használhatunk.

    10

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa használata mellett a széleket tojással is megkenhetjük a jobb tapadás érdekében.

    11

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett tejjel is lekenhetjük, ha nincs kéznél tojás, vagy ha a tojás ízét nem szeretnénk.

    12

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyeljük a calzonék színét, és ha nagyon barnul, vegyük lejjebb a hőfokot.

    13

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés alatt a töltelék kicsit megszilárdul, így könnyebben vágható és fogyasztható.