Oregánós perec tálalva

Oregánós perec

Az oregánós perec egy különleges és ínycsiklandó péksütemény, amely az oregánó friss, aromás ízével teszi egyedivé a hagyományos pereceket. A tészta lágy, míg a külső réteg ropogós, így minden falat élvezetet nyújt. Ezt a receptet könnyen elkészítheted otthon, hogy friss, sós pékáruval lepje meg a családot, amely tökéletes választás teázáshoz vagy bármely étkezéshez. Az oregánó különleges ízvilága és a szezámmag ropogós textúrája egy igazán különleges élményt nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
210 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Fehér liszt
15 g Élesztő
10 g Cukor
10 g
200 ml Tej
100 ml Víz
5 g Oregánó
30 ml Olívaolaj
30 g Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy az oregánót apróra vágod vagy összezúzod, majd tedd félre a felhasználáshoz.

    Ha nincs friss oregánód, használhatsz szárítottat is. Ebben az esetben kb. 1-2 teáskanálnyi elegendő lesz.

    2

    Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.

    A folyadék ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    3

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá az olívaolajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.

    A dagasztás legalább 10 percig tartson, hogy a tészta megfelelően rugalmas legyen. Ha géppel dagasztod, akkor is figyelj rá, hogy ne dagaszd túl.

    4

    Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.

    A tésztát takard le egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely elősegíti a kelést.

    5

    Amíg a tészta kel, az oregánót pirítsd meg egy száraz serpenyőben, hogy kioldódjon az illóolaj, majd tedd félre, hogy hűljön.

    A pirítás során figyelj, hogy ne égesd meg az oregánót, mert akkor keserű lesz. Csak pár másodpercig pirítsd.

    6

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.

    Ha a tészta ragad, lisztezd be a munkafelületet és a kezeidet.

    7

    A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.

    A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag ráragadjon a perecekre. Használhatsz tojássárgáját is a fényesebb felületért.

    8

    Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a perecekre, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    9

    Amikor kész, hagyd őket egy kicsit hűlni, majd tálald melegen. Tökéletes egy csésze friss teához vagy akár egy délutáni snackhez.

    A frissen sült perecek a legfinomabbak. Ha marad, tárold őket légmentesen záródó dobozban.