Kezdd azzal, hogy az oregánót apróra vágod vagy összezúzod, majd tedd félre a felhasználáshoz.
Ha nincs friss oregánód, használhatsz szárítottat is. Ebben az esetben kb. 1-2 teáskanálnyi elegendő lesz.
Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A folyadék ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá az olívaolajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A dagasztás legalább 10 percig tartson, hogy a tészta megfelelően rugalmas legyen. Ha géppel dagasztod, akkor is figyelj rá, hogy ne dagaszd túl.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát takard le egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely elősegíti a kelést.
Amíg a tészta kel, az oregánót pirítsd meg egy száraz serpenyőben, hogy kioldódjon az illóolaj, majd tedd félre, hogy hűljön.
A pirítás során figyelj, hogy ne égesd meg az oregánót, mert akkor keserű lesz. Csak pár másodpercig pirítsd.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
Ha a tészta ragad, lisztezd be a munkafelületet és a kezeidet.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag ráragadjon a perecekre. Használhatsz tojássárgáját is a fényesebb felületért.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a perecekre, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Amikor kész, hagyd őket egy kicsit hűlni, majd tálald melegen. Tökéletes egy csésze friss teához vagy akár egy délutáni snackhez.
A frissen sült perecek a legfinomabbak. Ha marad, tárold őket légmentesen záródó dobozban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.