Szitáld át a lisztet egy nagy tálba, majd add hozzá a sót. Üsd bele a tojást, és fokozatosan keverd hozzá a vizet, miközben kevered. Ha a tészta összeállt, tedd egy lisztezett felületre, és gyúrd 8-10 percig, amíg rugalmas, sima állagot nem kapsz. TIPP: Ha túl száraznak érzed, adj hozzá pár csepp vizet, ha túl nedves, szórj rá egy kevés lisztet.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat a tésztában, és könnyebben gyúrhatóvá teszi. A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
Fedd le a tésztát konyharuhával, és hagyd pihenni szobahőmérsékleten 30 percig. Ez idő alatt a tészta pihentetése megkönnyíti a nyújtást és formázást.
A pihentetés során a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható és kevésbé fog visszahúzódni.
Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd finomra a hagymát, majd keverd össze a darált marhahússal és a ledarált vagy apróra vágott füstölt sertéshússal. Sózd és borsozd ízlés szerint, majd jól dolgozd össze. TIPP: A füstölt hús karakteres íze önmagában is elég, így ne fűszerezd túl.
A hagymát reszelve is hozzáadhatod a töltelékhez, így egyenletesebben oszlik el az íze. A töltelékbe tehetsz egy kevés zúzott fokhagymát is a még intenzívebb ízért.
Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, kb. 2 mm vastagságúra. Pohár segítségével szaggass belőle köröket. A közepükbe tegyél egy kis kanálnyi tölteléket.
A tésztát mindig lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. A köröket szaggathatod nagyobb pogácsaszaggatóval is, ha nagyobb pelmeniket szeretnél.
Hajtsd félbe a tésztakört, és zárd le a széleket ujjaiddal. Ezután hajtsd össze a két sarkot és nyomd össze őket, így kapod meg a klasszikus pelmeni formát. TIPP: A záráshoz enyhén vizezett ujjal dolgozz, hogy ne nyíljon szét főzés közben.
A tészta széleit alaposan nyomd össze, hogy a töltelék ne szökjön ki főzés közben. Ha nagyon száraz a tészta, egy kevés vízzel kend meg a széleit, hogy jobban tapadjon.
Forralj bő vizet egy nagy fazékban, sózd meg. A pelmeniket adagokban főzd meg – kb. 6 percig, amíg feljönnek a víz tetejére, majd még 1-2 percig főzd, hogy a töltelék biztosan átfőjön.
A pelmeniket ne tedd egyszerre a forró vízbe, mert lehűtik a vizet, és a tészta könnyen széteshet. Ha a pelmenik feljöttek a víz tetejére, kóstold meg, hogy biztosan megfőttek-e.
Szűrőkanállal vedd ki a pelmeniket, és tálald forrón. Kínálj mellé tejfölt, ízlés szerint szórj rá ropogós hagymát. TIPP: A füstös ízekhez remekül illik egy kevés frissen őrölt fekete bors is a tetejére.
A pelmeniket tálalhatod olvasztott vajjal, ecetes tormával vagy mustárral is. A ropogós hagymát helyettesítheted pirított szalonnával is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.