Oshizushi tofuval, szezámmaggal és friss zöldségekkel

Oshizushi tofuval

Az oshizushi, más néven préselt sushi, egy hagyományos japán étel, amely különleges technikát igényel a töltelék és a rizs formázásához. Az étel jellemzője, hogy a rizs és a töltelék egyfajta préseléssel kerül össze, ami egy tömör és ízletes ételt eredményez. A tofuval készült változat egy egészséges alternatíva, amely a szója fehérjét és az egyedi ízeket hozza be a tradicionális sushi világába. Az étel könnyen elkészíthető, és remek választás vegetáriánusoknak és azoknak, akik gluténmentes étkezést követnek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sushi rizs
400 ml Víz
2 ek. Rizsvinocukor
1 tk.
200 g Tofu
2 ek. Sójavas
4 db Nori lapok
1 tk. Wasabi
2 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Először a sushi rizst készítsd el: Alaposan öblítsd le a rizst, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat. Tedd a rizst egy edénybe, öntsd rá a vizet, és főzd meg, amíg a víz el nem párolog és a rizs megpuhul (kb. 15-20 perc).

    A rizs főzésének legfontosabb része a víz mennyiségének pontos beállítása. Ha szükséges, adj még vizet, hogy a rizs ne maradjon túl száraz.

    2

    Amikor a rizs elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 10 percig. Közben keverd össze a rizsvinocukrot és a sót, majd keverd hozzá a rizshöz.

    A sushi rizs a legfinomabb, ha a fűszerezést a rizs még melegen kapja, így jobban átveszi az ízeket.

    3

    A tofut szeleteld fel kis kockákra. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat, és süsd meg a tofut, amíg mindkét oldala enyhén aranybarna nem lesz.

    A tofu finom ropogós külsőt kap, ha a serpenyőt jól felhevíted, de figyelj, hogy ne égjen meg.

    4

    A nori lapokat készítsd elő, és vágd őket 4 egyenlő darabra.

    A nori lapokat éles késsel vágd, hogy szép egyenletes darabokat kapj.

    5

    A sushi rizst nyújtsd ki egy sima felületen, és egyesével helyezd rá a nori lapokat. Tedd a sült tofut a rizs tetejére, majd egyenletesen oszlasd el a szójaszószt és a wasabit a tetején.

    A wasabi nemcsak ízesíti az ételt, hanem a színe is szép kontrasztot ad a nori lapokhoz.

    6

    A szezámmagot pirítsd meg egy serpenyőben, majd szórd rá a kész oshizushi-ra.

    A pirított szezámmag extra ropogós textúrát ad az ételnek, és fokozza az ízeket.

    7

    A kész oshizushi-t szeleteld fel, és tálald friss zöldségekkel vagy egy kis extra szójaszósszal.

    Az oshizushi legjobb, ha frissen tálalják, de hűtőben is eláll egy ideig.