Pampushky ukrán fokhagymás kenyér frissen sütve

Pampushky - Ukrán fokhagymás kenyér

A pampushky egy hagyományos ukrán fokhagymás kenyér, amelyet gyakran borscs mellé tálalnak. Ez a puha, levegős zsemle selymes textúrával és karakteres fokhagymás ízzel rendelkezik, amelyet egy friss petrezselymes öntettel tesznek még ízletesebbé. A pampushky eredete a keleti szláv konyhához nyúlik vissza, ahol a családi asztalok és ünnepi vacsorák elengedhetetlen része volt. Manapság is népszerű, különösen Ukrajnában, ahol gyakran fogyasztják levesek vagy önálló péksüteményként. Az egyszerű alapanyagok ellenére gazdag és intenzív ízvilágával minden falat egy kis ukrán hagyományt idéz fel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
250 ml Langyos víz
10 g Cukor
10 g
30 ml Napraforgóolaj
4 gerezd Fokhagyma
10 g Petrezselyem
50 ml Víz (fokhagymás öntethez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos, ha túl meleg, elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    Érdemes a lisztet átszitálni, hogy levegősebb legyen, így a kenyér könnyebb és puhább lesz.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olajat, majd gyúrd össze egy puha, rugalmas tésztává.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad.

    4

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A kelesztéshez keress egy meleg, huzatmentes helyet.

    5

    Borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és oszd 12 egyenlő részre.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    6

    Formázz kis golyókat a tésztából, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé.

    Hagyj elegendő helyet a golyók között, mert sütés közben még nőnek.

    7

    Hagyd pihenni további 30 percig.

    Ez a pihenési idő segít a tésztának még lazábbá válni.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd a pampushkykat 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Figyeld a sütést, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    9

    Közben készítsd el a fokhagymás öntetet: aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet, majd keverd össze vízzel és egy kevés olajjal.

    A fokhagymás öntethez használj friss petrezselymet a legjobb íz érdekében.

    10

    A forró kenyereket kend meg a fokhagymás öntettel, és hagyd kicsit pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A fokhagymás öntet azonnal beszívódik a forró kenyérbe, így az ízek jobban érvényesülnek.

    11

    Tálald frissen, önmagában vagy borscs leves mellé.

    A legfinomabb, ha még melegen fogyasztod, amikor a fokhagymás íz a legintenzívebb.