Patishapta bengáli palacsinta nolen gur töltelékkel tálalva

Patishapta nolen gur töltelékkel

A Patishapta a bengáli konyha egyik legkedveltebb ünnepi édessége, amelyet különösen a Poush Parbon, vagyis a téli aratási fesztivál idején készítenek. Eredetileg vidéki háztartásokban, friss kókuszból és nolen gurból (a datolyapálma nedvéből készített téli melasz) készítették. A töltelék gazdag, édes és telt ízű, amely tökéletesen kiegészíti a puha, vékony tésztalapokat. A modern városi változatok gyakran sűrített tejjel készülnek, amely még krémesebb állagot biztosít. A recept egyik fontos technikai pontja a tészta helyes állaga – sem túl folyós, sem túl sűrű nem lehet, hogy szépen süthető és feltekerhető legyen. Ahogy a frissen sült patishapta illata betölti a konyhát, azonnal ünnepi hangulatot varázsol. Ez az édesség kiváló választás különleges alkalmakkor, vendégvárásra vagy csak egy békés délutáni kényeztetésként.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
100 g Finomliszt
50 g Rizsliszt
300 ml Tej
150 g Kókuszreszelék
100 g Nolen gur (datolyacukor)
50 g Sűrített tej
1 ek. Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a finomlisztet és a rizslisztet. Fokozatosan add hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes, folyékony tésztát kapj.

    Használj habverőt a tészta elkeveréséhez, így könnyebb elkerülni a csomókat.

    2

    Egy serpenyőben alacsony lángon pirítsd meg a kókuszreszeléket 2 percig, majd add hozzá a nolen gurt és a sűrített tejet. Folyamatos keverés mellett főzd, míg egynemű, kenhető állagot nem kapsz.

    Ne süsd túl a tölteléket – ha túl sűrű, nehéz lesz eloszlatni a palacsintában.

    3

    Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenj meg kevés olajjal. Merőkanálnyi tésztát önts bele, és körkörös mozdulatokkal oszlasd el vékony rétegben. Süsd 1-2 percig, amíg az alsó fele megszilárdul.

    Ne süsd túl a tésztát – ha kiszárad, nem lehet majd szépen feltekerni.

    4

    A még lágy tésztára kanalazz egy csík tölteléket, majd azonnal tekerd fel a palacsintát, amíg még meleg. Folytasd, míg az összes tészta és töltelék elfogy.

    Ha nehezen tekerhető, fedj le egy tésztát kis időre, hogy visszapuhuljon.