Krémes pekándiós fagylalt tálalva

Pekándiós fagylalt

A pekándiós fagylalt egy igazi különlegesség, amely a diós ízek kedvelőinek egyik nagy kedvence. A pekándió jellegzetes, enyhén édeskés íze és ropogós textúrája tökéletesen harmonizál a lágy és selymes fagylaltkrémmel. A pekándió eredetileg Észak-Amerikából származik, ahol a hagyományos pekándiós pite mellett a fagylaltokban is előszeretettel használják. Ha szereted a különleges, gazdag és diós ízvilágú desszerteket, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tej
250 ml Tejszín
100 g Pekándió
100 g Cukor
1 tk. Vaníliakivonat
4 db Tojássárgája

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A pekándiót száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd aprítsd finomra vagy daráld le.

    A pirítás kiemeli a pekándió ízét. Vigyázz, ne égesd meg!

    2

    A tejet és a tejszínt egy közepes lábosba öntsd, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a finomra őrölt pekándiót. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!

    A lassú melegítés biztosítja, hogy a pekándió íze átjárja a tejet és a tejszínt.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját, habverővel dolgozd össze, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.

    Ez a lépés fontos a fagylalt selymes állagának eléréséhez.

    4

    A meleg tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.

    Ez a hőkiegyenlítés kulcsfontosságú! Lassan adagold a meleg tejet, és folyamatosan keverd.

    5

    Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!

    A kanálpróba a legjobb módja annak, hogy ellenőrizd, a krém megfelelő sűrűségű-e. Ha forrni hagyod, a tojás összekapódhat.

    6

    Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb pekándió-darabokat és a sűrűbb részeket. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A szűrés még selymesebb állagot eredményez. A hűtés elengedhetetlen, hogy az ízek összeérjenek.

    7

    Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.

    A fagylaltgép a legegyszerűbb módja a krémes fagylalt elkészítésének. Ha nincs géped, a rendszeres keverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.

    8

    A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted durvára tört pekándióval vagy egy kevés juharsziruppal.

    A pihentetés megkönnyíti a kanalazást, de ne hagyd túl sokáig kint, mert megolvad.