A pekándiót száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd aprítsd finomra vagy daráld le.
A pirítás kiemeli a pekándió ízét. Vigyázz, ne égesd meg!
A tejet és a tejszínt egy közepes lábosba öntsd, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a finomra őrölt pekándiót. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
A lassú melegítés biztosítja, hogy a pekándió íze átjárja a tejet és a tejszínt.
Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját, habverővel dolgozd össze, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
Ez a lépés fontos a fagylalt selymes állagának eléréséhez.
A meleg tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.
Ez a hőkiegyenlítés kulcsfontosságú! Lassan adagold a meleg tejet, és folyamatosan keverd.
Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A kanálpróba a legjobb módja annak, hogy ellenőrizd, a krém megfelelő sűrűségű-e. Ha forrni hagyod, a tojás összekapódhat.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb pekándió-darabokat és a sűrűbb részeket. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A szűrés még selymesebb állagot eredményez. A hűtés elengedhetetlen, hogy az ízek összeérjenek.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.
A fagylaltgép a legegyszerűbb módja a krémes fagylalt elkészítésének. Ha nincs géped, a rendszeres keverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted durvára tört pekándióval vagy egy kevés juharsziruppal.
A pihentetés megkönnyíti a kanalazást, de ne hagyd túl sokáig kint, mert megolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.