Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A felfuttatáshoz használj friss élesztőt, az eredmény sokkal jobb lesz. Ha nem buborékos a 10 perc után, akkor az élesztő nem jó, kezdj újat.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben bedolgozható legyen.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A sütőt előmelegítheted nagyon alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolhatod és betolhatod a tésztát kelni.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A hengereket egyenletes vastagságúra formázd, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg. A perec formázásához nézz videókat, ha először csinálod.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A víz helyett használhatsz felvert tojást is, szebb színt ad a pereceknek. A szezámmag helyett szórhatsz rá mákot, lenmagot vagy durva szemű sót is.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rájuk, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A pekándiókat apróra vágd, és szórd a kész perecekre. Ha szeretnéd, a pekándiókat kicsit meg is piríthatod.
A pekándiót száraz serpenyőben pár perc alatt megpiríthatod, így intenzívebb lesz az íze. A pirított pekándiót durvára vágd, hogy jobban érezhető legyen a roppanóssága.
Tálald a pekándiós pereceket frissen, hogy élvezhesd a pekándió és a puha tészta tökéletes kombinációját.
A pereceket légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjanak ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.