Pepparkakor gluténmentesen, fűszeres, mézes kekszek egy tálcán

Pepparkakor gluténmentesen

A Pepparkakor a svéd karácsonyi tradíciók egyik legismertebb süteménye. A kis fűszeres kekszek a tél ízeit hordozzák magukban, mézzel és fűszerekkel készült, amelyek az otthont ünnepi hangulattal töltik meg. A gluténmentes változata a hagyományos receptnek ugyanazokat az ízeket hozza, de azok számára is élvezhető, akik gluténmentes diétát követnek. A Pepparkakor elkészítése közben a konyhát betölti a fahéj és a gyömbér illata, amely egyenesen a karácsonyi ünnepi hangulatot idézi.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Gluténmentes liszt
100 g Cukor
1 ek. Sütőpor
1 ek. Kandírozott gyömbér
1 tk. Fahéj
0.5 tk. Szódabikarbóna
0.5 tk.
100 g Vaj
1 db Tojás
3 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat olvaszd fel egy tálban. Miután felolvadt, add hozzá a mézet, és keverd össze, amíg sima nem lesz.

    A méz segít a tészta rugalmasságában, így a kekszek könnyebben formázhatók.

    2

    A cukrot, a fűszereket (fahéj, kandírozott gyömbér), a szódabikarbónát, a sót és a sütőport keverd össze egy másik tálban.

    Ha szeretnéd erősebb ízű gyömbért, adj hozzá még egy csipetnyi friss reszelt gyömbért.

    3

    A száraz összetevőkhöz add hozzá az olvasztott vajat és mézet, majd a tojást. Jól keverd össze, hogy homogén masszát kapj.

    Ha a tészta túl lágy, adj hozzá egy kis extra gluténmentes lisztet, hogy jobban kezelhető legyen.

    4

    Ezután add hozzá a gluténmentes lisztet, és dolgozd össze a tésztát, amíg sima és egyenletes lesz.

    A tészta lehet egy kicsit ragacsos, de ne aggódj, miután pihent, könnyebben kezelhetővé válik.

    5

    Csomagold be a tésztát fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    Ne hagyd ki a pihentetést, mert a hideg tészta sokkal könnyebben formázható.

    6

    Miután pihent a tészta, nyújtsd ki lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggasd ki a kívánt formákat.

    Használj lisztbe mártott szaggatót, hogy a tészta ne ragadjon bele.

    7

    Helyezd a kiszaggatott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd őket 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Figyelj, hogy ne süsd túl őket, mert akkor kemények lesznek. A kekszek széle legyen aranybarna, a közepe puha maradjon.

    8

    Miután megsültek, hagyd őket pár percig hűlni, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.

    A kekszek az idő múlásával egyre ízesebbek lesznek, így érdemes egy-két napig hagyni őket pihenni.