Pilaf bárányhússal tálalva

Pilaf bárányhússal

A pilaf a közel-keleti és közép-ázsiai konyha egyik legismertebb fogása, amelyet rizsből, fűszerekből és húsból készítenek. A bárányhúsos változat különösen népszerű, mivel a bárány gazdag íze tökéletesen harmonizál a fűszerekkel és a mazsolával. Ez az étel ünnepi asztalok gyakori vendége, és kiváló választás különleges alkalmakra vagy családi vacsorákhoz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Bárányhús (kockázva)
300 g Rizs (basmati vagy hosszúszemű)
2 db Sárgarépa
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
50 g Mazsola
3 ek. Olaj vagy ghee
1 rúd Fahéj
4 db Kardamom
1 tk. Köménymag
2 tk.
1 tk. Bors
600 ml Víz vagy alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A bárányhúst tisztítsd meg, kockázd fel, és sózd meg. Hagyd pihenni 10 percig.

    A bárányhúst választhatod csontos vagy csont nélküli változatban is. A csontos hús gazdagabb ízt ad a pilafnak.

    2

    A vöröshagymát aprítsd finomra, a sárgarépát reszeld le, a fokhagymát zúzd össze.

    A zöldségek egyenletesre vágása biztosítja, hogy egyenletesen főjenek meg.

    3

    Egy nagy lábosban hevítsd fel az olajat vagy ghee-t, majd pirítsd aranybarnára a hagymát. Add hozzá a bárányhúst, és pirítsd, amíg minden oldala meg nem pirul.

    A ghee (tisztított vaj) mélyebb ízt ad a pilafnak, de olívaolajjal is helyettesítheted. A húst magas hőfokon pirítsd, hogy kérget kapjon.

    4

    Add hozzá a sárgarépát, a zúzott fokhagymát, és a fűszereket: fahéjat, kardamomot, és köménymagot. Pirítsd további 2-3 percig.

    A fűszereket enyhén pirítsd meg, hogy kihozd az aromájukat. Vigyázz, hogy ne égesd meg őket, mert keserűek lesznek.

    5

    Öntsd hozzá a mazsolát, majd a megmosott rizst. Keverd össze alaposan, hogy a rizs átvonja a fűszereket és az olajat.

    A rizst alaposan mosd meg, amíg a víz tiszta nem lesz, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt. Ez segít abban, hogy a rizs ne ragadjon össze.

    6

    Önts hozzá vizet vagy alaplevet, majd forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, fedd le, és lassú tűzön főzd 20-25 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul.

    A víz/alaplé mennyisége a rizs típusától függ. Általában 1 rész rizshez 1,5-2 rész folyadékot használunk. Ne keverd a rizst főzés közben, mert ez aktiválja a keményítőt, és a rizs ragacsos lesz.

    7

    Vedd le a tűzről, és hagyd állni lefedve még 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálald forrón.

    A pihentetés alatt ne vedd le a fedőt, hogy a gőzben párolódjon a rizs. Tálalás előtt lazítsd fel a rizst egy villával.