A bárányhúst tisztítsd meg, kockázd fel, és sózd meg. Hagyd pihenni 10 percig.
A bárányhúst választhatod csontos vagy csont nélküli változatban is. A csontos hús gazdagabb ízt ad a pilafnak.
A vöröshagymát aprítsd finomra, a sárgarépát reszeld le, a fokhagymát zúzd össze.
A zöldségek egyenletesre vágása biztosítja, hogy egyenletesen főjenek meg.
Egy nagy lábosban hevítsd fel az olajat vagy ghee-t, majd pirítsd aranybarnára a hagymát. Add hozzá a bárányhúst, és pirítsd, amíg minden oldala meg nem pirul.
A ghee (tisztított vaj) mélyebb ízt ad a pilafnak, de olívaolajjal is helyettesítheted. A húst magas hőfokon pirítsd, hogy kérget kapjon.
Add hozzá a sárgarépát, a zúzott fokhagymát, és a fűszereket: fahéjat, kardamomot, és köménymagot. Pirítsd további 2-3 percig.
A fűszereket enyhén pirítsd meg, hogy kihozd az aromájukat. Vigyázz, hogy ne égesd meg őket, mert keserűek lesznek.
Öntsd hozzá a mazsolát, majd a megmosott rizst. Keverd össze alaposan, hogy a rizs átvonja a fűszereket és az olajat.
A rizst alaposan mosd meg, amíg a víz tiszta nem lesz, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt. Ez segít abban, hogy a rizs ne ragadjon össze.
Önts hozzá vizet vagy alaplevet, majd forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, fedd le, és lassú tűzön főzd 20-25 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul.
A víz/alaplé mennyisége a rizs típusától függ. Általában 1 rész rizshez 1,5-2 rész folyadékot használunk. Ne keverd a rizst főzés közben, mert ez aktiválja a keményítőt, és a rizs ragacsos lesz.
Vedd le a tűzről, és hagyd állni lefedve még 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálald forrón.
A pihentetés alatt ne vedd le a fedőt, hogy a gőzben párolódjon a rizs. Tálalás előtt lazítsd fel a rizst egy villával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.