Pizza ai Fichi e Miele friss fügével, mézzel és gorgonzolával

Pizza ai Fichi e Miele (fügés és mézes pizza)

A Pizza ai Fichi e Miele az olasz konyha egyik legkülönlegesebb pizzája, amely az édes és sós ízek tökéletes harmóniáját kínálja. A füge és a méz természetes édessége remekül kiegészíti a gorgonzola és a parmezán sós karakterét, míg a pirított dió extra ropogósságot ad a pizzának. Ez a pizzaváltozat különösen népszerű Toszkánában és Észak-Olaszországban, ahol a fügét gyakran párosítják sajtokkal és mézzel. Tökéletes választás, ha egy igazán különleges, gourmet pizzát szeretnél kipróbálni.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 15 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
250 g Liszt
150 ml Langyos víz
5 g Szárított élesztő
20 ml Olívaolaj
1 tk.
4 db Füge
2 ek. Méz
80 g Gorgonzola sajt
100 g Mozzarella sajt
30 g Parmezán sajt
50 g Dió
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 ek. Friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A fügéket mosd meg, majd szeleteld vékonyra.

    A fügéket közvetlenül a felhasználás előtt szeleteld fel, hogy ne barnuljanak meg.

    2

    A diót aprítsd durvára, majd enyhén pirítsd meg egy száraz serpenyőben, hogy intenzívebb íze legyen.

    Vigyázz, hogy a dió ne égjen meg a serpenyőben, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd, amíg illatos nem lesz.

    3

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és egy csipet cukrot, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ha az élesztő nem habosodik fel, az azt jelenti, hogy nem aktív, és új élesztőt kell használnod.

    4

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.

    Használj pizzalisztet (00-ás liszt), ha igazán ropogós pizzát szeretnél.

    5

    Gyúrd össze a tésztát 5-7 percig, amíg rugalmas és sima lesz, majd fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45 percig.

    A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely, például a sütő, ha csak a világítás van bekapcsolva.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőt alaposan melegítsd elő, hogy a pizza egyenletesen süljön meg. A sütőpapír megakadályozza, hogy a pizza leragadjon a tepsire.

    7

    Nyújtsd ki a megkelt tésztát vékonyra, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon. Ha nehezen nyúlik, hagyd pihenni pár percig, majd próbáld újra.

    8

    Oszlasd el egyenletesen a mozzarellát és a gorgonzolát a pizza tetején.

    A sajtokat egyenletesen oszlasd el, hogy mindenhol legyen belőlük.

    9

    Helyezd rá a fügeszeleteket, majd szórd meg a pirított dióval és frissen őrölt fekete borssal.

    Ne tegyél túl sok feltétet a pizzára, mert akkor nem fog átsülni a tészta.

    10

    Süsd a pizzát 12-15 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a sajt megolvad.

    A sütési idő függ a sütő típusától, figyelj rá, hogy a tészta ne égjen meg.

    11

    Vedd ki a sütőből, majd csorgasd rá a mézet és szórd meg friss rozmaringgal.

    A mézet közvetlenül a sütés után csorgasd rá, hogy lágy és folyékony maradjon. A rozmaringot finomra vágd, hogy jobban kihozza az aromáját.

    12

    Tálald azonnal, hogy a füge édessége, a sajtok krémessége és a méz tökéletes harmóniát alkosson.

    Azonnali tálalással élvezheted a legfrissebb és legízletesebb pizzát. Ha marad, hűtőben tárold, de a legjobb frissen fogyasztani.