Erdei gombás pizza füstölt szalonnával és mozzarellával

Pizza al Boscaiolo (erdei gombák, szalonna)

A Pizza al Boscaiolo az olasz hegyvidékek egyik legnépszerűbb pizzája, amelyet az erdei gombák gazdag aromája és a füstölt szalonna intenzív íze tesz különlegessé. Az \'al Boscaiolo\' jelentése erdész-stílusú, amely hűen tükrözi az étel alapanyagait. Az olasz vidékeken hagyományosan vargányát és rókagombát használnak hozzá, de más erdei gombák is kiválóan illenek hozzá. Ha szereted a mély, földes ízeket és a karakteres olasz pizzákat, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1080 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Olívaolaj
1 tk.
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
150 g Erdei gombák (pl. vargánya, rókagomba)
100 g Füstölt szalonna
2 gerezd Fokhagyma
5 g Friss rozmaring
1 tk. Fekete bors
1 tk. Oregánó
50 g Parmezán sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Önts hozzá meleg vizet és olívaolajat, majd gyúrd össze, amíg rugalmas tésztát kapsz. Takard le, és hagyd kelni 1 órán át.

    A liszt minősége befolyásolja a tészta állagát. A pizzához a magas sikértartalmú liszt a legjobb (pl. 00-ás liszt).

    2

    A füstölt szalonnát vágd apró kockákra, és egy serpenyőben pirítsd meg ropogósra.

    A szalonnát közepes lángon pirítsd, hogy ne égjen meg. A kisült zsírt ne öntsd ki, felhasználhatod más ételekhez.

    3

    A gombákat szeleteld fel, majd egy kevés olívaolajon pirítsd meg aprított fokhagymával és friss rozmaringgal.

    Használhatsz vegyes erdei gombákat a változatosabb íz érdekében. A gombákat ne sózd meg a pirítás elején, mert akkor levet eresztenek.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki egy vékony, kör alakú formára, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ha a tészta visszahúzódik nyújtás közben, hagyd pihenni pár percig, majd próbáld újra.

    5

    Kend meg a tésztát egyenletesen paradicsomszósszal, majd szórd meg reszelt mozzarellával.

    A paradicsomszósz helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is, amit előzőleg fűszereztél meg.

    6

    Oszlasd el egyenletesen a pirított gombákat és a ropogósra sült szalonnát a pizza tetején.

    A gombákat ne tedd túl sokáig a pizzára sütés előtt, mert megpuhulhatnak.

    7

    Szórd meg parmezánnal, fekete borssal és oregánóval.

    Frissen reszelt parmezánnal sokkal finomabb, mint előre reszelttel.

    8

    Előmelegített sütőben, 220°C-on süsd 12-15 percig, amíg a tészta aranybarna lesz és a sajt megolvad.

    A sütő aljába tegyél egy vízzel teli edényt, hogy gőz keletkezzen, ez segít a tésztának megkelni és ropogósabbá válni.

    9

    A sütőből kivett pizzát friss rozmaringgal díszítsd, majd szeleteld fel és azonnal fogyasztható. Jó étvágyat!

    A rozmaringot óvatosan használd, mert intenzív íze van. Kevés is elég belőle.