Chilei stílusú pizza ají merkén fűszerrel és chilei sajttal

Pizza Chilena – Chilei sajttal és fűszerekkel

A Pizza Chilena egyedülállóan ötvözi a chilei konyha ízeit az olasz pizza hagyományával. Az ají merkén füstös csípőssége, a Queso Chanco krémessége és a pirospaprika édeskés íze harmonikus egyensúlyt teremt. Chilében a sajtok és a fűszerek különleges szerepet játszanak az ételek elkészítésében, így ez a pizza egy tökéletes példa arra, hogyan lehet a helyi alapanyagokat és a klasszikus pizzát ötvözni. Ha szereted a fűszeres, karakteres pizzákat, akkor ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
790 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
1 tk.
1 tk. Cukor
30 ml Olívaolaj
1 tk. Ají merkén (chilei füstölt chili fűszer)
200 g Paradicsomszósz
200 g Queso Chanco (vagy más chilei sajt)
100 g Pirospaprika szeletek
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
5 g Friss koriander
1 tk. Oregánó
50 g Fekete olívabogyó

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a langyos vizet, a cukrot és a száraz élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segít az élesztőnek aktiválódni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Gyúrd össze sima, rugalmas tésztává.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához és könnyen formázható. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés vizet.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta kelesztéséhez ideális hely a sütő, amelyet előzőleg nagyon alacsony hőfokon (kb. 50°C) bemelegítettél, majd kikapcsoltál.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és bélelj ki egy sütőlemezt sütőpapírral.

    A sütőt érdemes a tészta kelesztése közben bekapcsolni, hogy mire a tészta megkel, a sütő is kellően forró legyen.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, majd helyezd a sütőlemezre.

    A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon el. Ha nagyon visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra próbálkoznál.

    6

    Kend meg a pizza tetejét paradicsomszósszal, majd szórd meg az ají merkén fűszerrel, oregánóval és zúzott fokhagymával.

    A paradicsomszószt ne vidd túl közel a szélekhez, hogy a pizza széle szépen meg tudjon sülni.

    7

    Szórd rá a reszelt Queso Chanco sajtot, majd rendezd el rajta a pirospaprika szeleteket, a vékonyra szeletelt vöröshagymát és az olívabogyókat.

    A feltéteket egyenletesen oszlasd el a pizzán, hogy minden szeletre jusson mindenből.

    8

    Helyezd a sütőbe és süsd kb. 12-15 percig, amíg a szélek aranybarnára sülnek és a sajt megolvad.

    Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a szélek túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    9

    Vedd ki a sütőből, szórd meg friss korianderrel, hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld és tálald melegen.

    A friss korianderrel még finomabb lesz a pizza, de ha nem szereted, elhagyhatod vagy helyettesítheted petrezselyemmel.