Pollo al Ajillo, spanyol fokhagymás csirke fehérboros szósszal tálalva

Pollo al Ajillo

A Pollo al Ajillo, vagyis fokhagymás csirke, a spanyol konyha egyik legegyszerűbb és legfinomabb fogása. Ez az étel a friss fokhagyma és a fehérbor kombinációjára épül, amely tökéletesen kiemeli a csirke ízét. A Pollo al Ajillo generációkon keresztül hagyományozódott, és ma is az egyik legnépszerűbb étel Spanyolországban. Legyen szó hétköznapi vacsoráról vagy különleges alkalomról, ez az étel mindig lenyűgöző választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 kg Csirke (darabokra vágva, comb és szárny ajánlott)
10 gerezd Fokhagyma (hámozva, de egészben hagyva)
5 ek. Olívaolaj
150 ml Fehérbor
10 g Friss kakukkfű vagy petrezselyem (aprítva)
1 tk.
0.5 tk. Bors (frissen őrölt)
1 db Citrom (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkedarabokat sózd és borsozd meg, majd forgasd át, hogy egyenletesen befedje őket a fűszerezés.

    A csirkedarabokat töröld szárazra papírtörlővel, hogy jobban rátapadjon a fűszer.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes hőfokon, majd add hozzá a csirkedarabokat. Pirítsd meg őket minden oldalukon, amíg aranybarna kérget kapnak. Tedd félre a csirkét egy tányérra.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert a csirke nem fog szépen pirulni. Inkább süsd több részletben. A magas hőmérséklet segít a csirkének kérget kapni, ami megőrzi a szaftját.

    3

    Ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg az egész fokhagymagerezdeket 2-3 percig, amíg enyhén aranybarnák lesznek.

    A fokhagymát ne égesd meg, mert keserű lesz. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    4

    Öntsd hozzá a fehérbort, és kapard fel a serpenyő aljáról az esetleges lepirult részeket. Hagyd forrni 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

    A száraz fehérbor a legjobb választás ehhez az ételhez. A serpenyő aljáról felkapart lepirult részek gazdag ízt adnak a szósznak.

    5

    Tedd vissza a csirkedarabokat a serpenyőbe, és szórd meg friss kakukkfűvel vagy petrezselyemmel. Fedő alatt főzd további 20 percig, alacsony hőfokon, amíg a csirke omlós és ízletes lesz.

    Ha a szósz túl gyorsan sűrűsödik, adj hozzá egy kevés vizet vagy csirke alaplét. A csirke akkor van kész, ha a belseje már nem rózsaszín és könnyen elválik a csonttól.

    6

    Tálald a Pollo al Ajillo-t forrón, citromszeletekkel és friss kenyérrel vagy sült burgonyával.

    A citromlé frissességet ad az ételnek. A kenyérrel kitunkolhatod a finom szószt.