Pollo al Ajillo, spanyol fokhagymås csirke fehérboros szósszal tålalva

Pollo al Ajillo

A Pollo al Ajillo, vagyis fokhagymĂĄs csirke, a spanyol konyha egyik legegyszerƱbb Ă©s legfinomabb fogĂĄsa. Ez az Ă©tel a friss fokhagyma Ă©s a fehĂ©rbor kombinĂĄciĂłjĂĄra Ă©pĂŒl, amely tökĂ©letesen kiemeli a csirke Ă­zĂ©t. A Pollo al Ajillo generĂĄciĂłkon keresztĂŒl hagyomĂĄnyozĂłdott, Ă©s ma is az egyik legnĂ©pszerƱbb Ă©tel SpanyolorszĂĄgban. Legyen szĂł hĂ©tköznapi vacsorĂĄrĂłl vagy kĂŒlönleges alkalomrĂłl, ez az Ă©tel mindig lenyƱgözƑ vĂĄlasztĂĄs.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1 kg Csirke (darabokra vĂĄgva, comb Ă©s szĂĄrny ajĂĄnlott)
⭕ 10 gerezd Fokhagyma (hĂĄmozva, de egĂ©szben hagyva)
⭕ 5 ek. Olívaolaj
⭕ 150 ml FehĂ©rbor
⭕ 10 g Friss kakukkfƱ vagy petrezselyem (aprĂ­tva)
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 db Citrom (dĂ­szĂ­tĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkedarabokat sĂłzd Ă©s borsozd meg, majd forgasd ĂĄt, hogy egyenletesen befedje Ƒket a fƱszerezĂ©s.

    A csirkedarabokat töröld szĂĄrazra papĂ­rtörlƑvel, hogy jobban rĂĄtapadjon a fƱszer.

    2

    Egy nagy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes hƑfokon, majd add hozzĂĄ a csirkedarabokat. PirĂ­tsd meg Ƒket minden oldalukon, amĂ­g aranybarna kĂ©rget kapnak. Tedd fĂ©lre a csirkĂ©t egy tĂĄnyĂ©rra.

    Ne zsĂșfold tele a serpenyƑt, mert a csirke nem fog szĂ©pen pirulni. InkĂĄbb sĂŒsd több rĂ©szletben. A magas hƑmĂ©rsĂ©klet segĂ­t a csirkĂ©nek kĂ©rget kapni, ami megƑrzi a szaftjĂĄt.

    3

    Ugyanabban a serpenyƑben pirĂ­tsd meg az egĂ©sz fokhagymagerezdeket 2-3 percig, amĂ­g enyhĂ©n aranybarnĂĄk lesznek.

    A fokhagymĂĄt ne Ă©gesd meg, mert keserƱ lesz. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hƑfokot.

    4

    Öntsd hozzĂĄ a fehĂ©rbort, Ă©s kapard fel a serpenyƑ aljĂĄrĂłl az esetleges lepirult rĂ©szeket. Hagyd forrni 2-3 percig, hogy az alkohol elpĂĄrologjon.

    A szĂĄraz fehĂ©rbor a legjobb vĂĄlasztĂĄs ehhez az Ă©telhez. A serpenyƑ aljĂĄrĂłl felkapart lepirult rĂ©szek gazdag Ă­zt adnak a szĂłsznak.

    5

    Tedd vissza a csirkedarabokat a serpenyƑbe, Ă©s szĂłrd meg friss kakukkfƱvel vagy petrezselyemmel. FedƑ alatt fƑzd tovĂĄbbi 20 percig, alacsony hƑfokon, amĂ­g a csirke omlĂłs Ă©s Ă­zletes lesz.

    Ha a szĂłsz tĂșl gyorsan sƱrƱsödik, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet vagy csirke alaplĂ©t. A csirke akkor van kĂ©sz, ha a belseje mĂĄr nem rĂłzsaszĂ­n Ă©s könnyen elvĂĄlik a csonttĂłl.

    6

    TĂĄlald a Pollo al Ajillo-t forrĂłn, citromszeletekkel Ă©s friss kenyĂ©rrel vagy sĂŒlt burgonyĂĄval.

    A citromlé frissességet ad az ételnek. A kenyérrel kitunkolhatod a finom szószt.