Probiotikus r贸zsa kombucha 眉vegpoh谩rban, enyh茅n pezsg艖 r贸zsasz铆n ital

Probiotikus R贸zsa kombucha

A kombucha eredete t枚bb mint k茅tezer 茅vre ny煤lik vissza, a Kelet-脕zsiai r茅gi贸ban, k眉l枚n枚sen K铆n谩ban 茅s Jap谩nban volt n茅pszer疟. A probiotikus ital hagyom谩nyosan az eg茅szs茅gmeg艖rz茅s egyik form谩ja volt, k枚sz枚nhet艖en term茅szetes ferment谩ci贸s folyamat谩nak. A r贸zs谩val 铆zes铆tett kombucha a modern vari谩ci贸k k枚z茅 tartozik, amely Eur贸p谩ban 茅s Amerik谩ban is elterjedt. Technikai tipp: a sikeres kombucha k茅sz铆t茅s kulcsa a megfelel艖 h艖m茅rs茅klet (22-26掳C) fenntart谩sa 茅s a steril k枚rnyezet biztos铆t谩sa. Ahogy az ital erjed, a r贸zsa finom arom谩i fokozatosan belesimulnak a kombucha enyh茅n pezsg艖 text煤r谩j谩ba. K茅pzeld el, ahogy a frissen k茅sz铆tett r贸zsa kombucha illata l谩gyan bet枚lti a konyh谩t, mik枚zben a SCOBY csendesen dolgozik. Ez az ital nemcsak friss铆t艖, de eleg谩ns v谩laszt谩s tavaszi piknikekre, bar谩ti 枚sszej枚vetelekre vagy ak谩r egy kellemes d茅lut谩ni relax谩ci贸hoz is t枚k茅letes.

El艖k茅sz眉let 15 perc
Elk茅sz铆t茅s N/A
Teljes 15 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 4
10 g Fekete tea
100 g Krist谩lycukor
1 l Iv贸v铆z
1 db Kombucha gomba (SCOBY)
150 ml El艖z艖 f艖zetb艖l sz谩rmaz贸 kombucha
5 g Sz谩r铆tott r贸zsaszirom (ehet艖)

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    Forralj fel 1 liter iv贸vizet, majd add hozz谩 a fekete te谩t 茅s a krist谩lycukrot. Keverd meg, hogy a cukor teljesen felold贸djon. Ezut谩n hagyd a te谩t kih疟lni szobah艖m茅rs茅kletre.

    Ne add hozz谩 a SCOBY-t forr贸 te谩ba, mert a h艖 elpuszt铆thatja az 茅leszt艖t 茅s bakt茅riumokat! Mindig v谩rd meg, m铆g a tea teljesen kih疟l.

    2

    Amikor a tea szobah艖m茅rs茅klet疟, sz疟rd le, hogy elt谩vol铆tsd a tealeveleket. 脰ntsd a te谩t egy tiszta, nagy 眉veg ed茅nybe.

    Steriliz谩ld az 眉veget forr贸 v铆zzel, hogy elker眉ld a nem k铆v谩nt bakt茅riumok elszaporod谩s谩t!

    3

    Add hozz谩 a r贸zsaszirmokat az 眉vegbe, majd 贸vatosan helyezd bele a SCOBY-t is. 脰ntsd hozz谩 az el艖z艖 f艖zetb艖l sz谩rmaz贸 150 ml kombuch谩t, amely seg铆ti az erjed茅si folyamat beindul谩s谩t.

    A SCOBY-t mindig tiszta k茅zzel kezeld, 茅s ker眉ld a f茅mmel val贸 茅rintkez茅st, mert az k谩ros铆thatja az 茅l艖 kult煤r谩t.

    4

    Fedd le az 眉veget tiszta textillel vagy pap铆rt枚rl艖vel, r枚gz铆tsd gumival. Tedd az ed茅nyt szobah艖m茅rs茅klet疟, s枚t茅t helyre, k枚zvetlen napf茅nyt艖l v茅dve.

    Ne haszn谩lj szorosan z谩r贸d贸 fedelet, mert az erjed茅s sor谩n keletkez艖 g谩zoknak t谩vozniuk kell!

    5

    Hagyd erjedni 7鈥10 napig. 7 nap ut谩n kezd el megk贸stolni: ha kellemesen savanyk谩s, enyh茅n 茅desk茅s, akkor k茅sz. Min茅l tov谩bb hagyod, ann谩l savany煤bb lesz.

    Ha 茅desebbre v谩gysz, r枚videbb ideig 茅rleld, ha savany煤bbra, akkor tov谩bb!

    6

    Amikor el茅rte a k铆v谩nt 铆zt, vedd ki a SCOBY-t, 茅s tedd f茅lre a k枚vetkez艖 f艖zethez. Sz疟rd le az italt, majd t枚ltsd tiszta 眉vegekbe. H疟t艖ben t谩rolva lassan tov谩bb 茅rlel艖dik.

    A m谩sodik erjeszt茅shez adhatsz m茅g egy kis r贸zsaszirmot az 眉vegbe, 铆gy intenz铆vebb lesz az 铆ze!