Probiotikus zabkefir mandulával ízesítve, világos krémes színű ital pohárban

Probiotikus Zabkefir mandulás ízesítéssel

A zabkefir egy modern, növényi alapú fermentált ital, amely ideális alternatíva azoknak, akik tejmentes életmódot követnek. Eredetileg a vízalapú kefirkultúrák a hagyományos tejkefir ihlette változatai, amelyek lehetővé teszik a fermentálást gabonaalapú folyadékokkal is. A mandulavaj hozzáadása nemcsak ízében, hanem krémes textúrájában is gazdagabbá teszi ezt a természetes, probiotikus italt. Technikai tipp: a zab és a víz arányán sok múlik – ha túl sok a zab, sűrű lesz, ha kevés, akkor íztelen. Ahogy a zabkefir elkészül, finom, enyhén diós illat lengi be a konyhát, miközben a poharakban selymes ital várja a fogyasztást. Ez az ital ideális napindító reggelikhez, vagy egészséges snackként két étkezés között, különösen hasznos emésztést támogató tulajdonságai miatt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Zabpehely (apró szemű)
1 l Ivóvíz
3 ek. Kefirgomba (vízalapú kultúra)
1 ek. Mandulavaj
1 ek. Méz
0.5 tk. Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a zabpelyhet az 1 liter vízzel, majd hagyd állni 30 percig, hogy a zab megpuhuljon és a víz enyhén zavarossá váljon.

    Minél tovább ázik a zab, annál több tápanyagot enged a vízbe – ne hagyd ki ezt a lépést!

    2

    A zabos vizet szűrd le egy finom szűrőn vagy textilen keresztül egy nagy üvegbe. Az így kapott zabvizet fogjuk fermentálni.

    Használj sűrű szűrőt, hogy a zabdarabok ne kerüljenek az italba, így krémesebb lesz az állaga.

    3

    Add a kefirgombákat a zabvízhez. Fedd le az üveget gézlappal vagy textillel, rögzítsd gumival, és tedd szobahőmérsékletű, árnyékos helyre 24–48 órára erjedni.

    Ne használd fém eszközöket – mindig üveggel, fával vagy műanyaggal dolgozz!

    4

    Az erjedés után szűrd le a kefirgombákat, és az italt tedd egy tiszta keverőtálba. Add hozzá a mandulavajat, mézet és a vaníliakivonatot, majd alaposan turmixold össze.

    Turmixolás után szűrheted is az italt, ha simább állagot szeretnél.

    5

    Töltsd a zabkefirt tiszta palackokba, és tedd hűtőbe legalább 2 órára, mielőtt fogyasztod. Az ízek összeérnek és frissítően krémes italt kapsz.

    Hűtve fogyaszd, így a probiotikumok aktívak maradnak, az íz pedig harmonikusabb lesz!