PulykahĂșsos samosa tĂĄlalva

PulykahĂșsos samosa

A samosa eredetileg vegetĂĄriĂĄnus formĂĄban vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©, de az utĂłbbi Ă©vtizedekben egyre több hĂșsos vĂĄltozat is hĂłdĂ­t. A pulykahĂșsos vĂĄltozat könnyedebb, mint a marhĂĄs vagy bĂĄrĂĄnyos samosĂĄk, mĂ©gis bƑsĂ©gesen fƱszeres Ă©s Ă­zletes. Amikor a fƱszerek összeĂ©rnek a szaftos darĂĄlt hĂșssal, az illat betölti a konyhĂĄt – igazi fƱszeres Ă©lmĂ©ny. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vendĂ©gvĂĄrĂł vagy hĂ©tvĂ©gi kĂŒlönlegessĂ©g is lehet. A siker titka: ne sĂŒsd tĂșl a hĂșst, Ă©s mindig hagyd kihƱlni a töltelĂ©ket töltĂ©s elƑtt. A tĂ©sztĂĄt pedig jĂłl zĂĄrd le, hogy ne szivĂĄrogjon ki sĂŒtĂ©s közben a szaftos töltelĂ©k.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
1290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g DarĂĄlt pulykahĂșs
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Friss gyömbĂ©r
⭕ 1 tk. Ɛrölt rĂłmai kömĂ©ny
⭕ 1 tk. Ɛrölt koriander
⭕ 0.5 tk. Chilipehely
⭕ 1 tk. Só
⭕ 2 ek. Olaj (pirításhoz)
⭕ 6 db Samosa tĂ©szta vagy leveles tĂ©szta
⭕ 500 ml Olaj (sĂŒtĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymĂĄt aprĂ­tsd fel, a fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt reszeld le. Egy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olajat, majd pĂĄrold meg benne a hagymĂĄt ĂŒvegesre 2-3 perc alatt.

    A hagymåt ne pirítsd, csak pårold, hogy ne égjen meg és ne legyen keserƱ.

    2

    Add hozzå a fokhagymåt, gyömbért, római köményt, koriandert, chili pelyhet és sót. Pirítsd az egészet tovåbbi 1 percig, hogy az aromåk kioldódjanak.

    A fokhagymĂĄt Ă©s a gyömbĂ©rt ne pirĂ­tsd tĂșl, mert könnyen megĂ©gnek. Alacsony lĂĄngon pirĂ­tsd, hogy az aromĂĄjuk kioldĂłdjon.

    3

    Keverd hozzĂĄ a darĂĄlt pulykahĂșst, Ă©s pirĂ­tsd addig, amĂ­g teljesen ĂĄtsĂŒl Ă©s morzsĂĄs ĂĄllagĂș lesz (kb. 8-10 perc). HƱtsd le teljesen, mielƑtt megtöltöd a tĂ©sztĂĄt.

    A hĂșst alaposan pirĂ­tsd ĂĄt, hogy ne maradjon nyers. A töltelĂ©ket hƱtsd le teljesen, mert a meleg töltelĂ©kkel nehĂ©z dolgozni Ă©s elĂĄzhat a tĂ©szta.

    4

    A samosa tĂ©sztĂĄt vĂĄgd hosszĂș csĂ­kokra. Egy evƑkanĂĄlnyi töltelĂ©ket helyezz az egyik vĂ©gĂ©re, majd hajtogasd hĂĄromszög alakban, ĂŒgyelve a szĂ©lek szoros lezĂĄrĂĄsĂĄra (vĂ­zzel nyomd össze).

    A tĂ©szta szĂ©leit alaposan zĂĄrd le, hogy sĂŒtĂ©s közben ne nyĂ­ljanak szĂ©t. Ha szĂŒksĂ©ges, kenj egy kis vizet vagy tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t a szĂ©lekre.

    5

    MelegĂ­tsd fel az olajat egy mĂ©ly serpenyƑben. EllenƑrizd hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t egy kis tĂ©sztadarabbal – ha feljön a felszĂ­nre Ă©s pezseg, akkor megfelelƑ a hƑfok.

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos. Ha tĂșl alacsony, a samosĂĄk megszĂ­vjĂĄk magukat olajjal, ha tĂșl magas, megĂ©gnek. HasznĂĄlj konyhai hƑmĂ©rƑt a pontos mĂ©rĂ©shez.

    6

    SĂŒsd a samosĂĄkat aranybarnĂĄra 2-3 perc alatt oldalankĂ©nt. Ne zsĂșfold tĂșl a serpenyƑt, hogy egyenletesen sĂŒljenek.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok samosĂĄt egyszerre a serpenyƑbe, mert lehƱti az olajat Ă©s nem sĂŒlnek ropogĂłsra. InkĂĄbb több adagban sĂŒsd.

    7

    Szedegesd papĂ­rtörlƑre a kĂ©sz darabokat, hogy a felesleges olajat felitassa. TĂĄlald melegen, mĂĄrtogatĂł nĂ©lkĂŒl is kivĂĄlĂł.

    A papĂ­rtörlƑ segĂ­t eltĂĄvolĂ­tani a felesleges olajat, Ă­gy a samosĂĄk kevĂ©sbĂ© lesznek zsĂ­rosak.

    8

    Tipp: A pulykahĂșs szĂĄrazabb lehet, ezĂ©rt Ă©rdemes egy kevĂ©s vĂ­zzel vagy zöldsĂ©galaplĂ©vel meglocsolni sĂŒtĂ©s közben, hogy szaftos maradjon.

    A locsolĂĄshoz hasznĂĄlhatsz egy ecsetet vagy egy kiskanalat. Ügyelj rĂĄ, hogy ne ĂĄztasd el a tĂ©sztĂĄt.