A hagymát aprítsd fel, a fokhagymát és gyömbért reszeld le. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd párold meg benne a hagymát üvegesre 2-3 perc alatt.
A hagymát ne pirítsd, csak párold, hogy ne égjen meg és ne legyen keserű.
Add hozzá a fokhagymát, gyömbért, római köményt, koriandert, chili pelyhet és sót. Pirítsd az egészet további 1 percig, hogy az aromák kioldódjanak.
A fokhagymát és a gyömbért ne pirítsd túl, mert könnyen megégnek. Alacsony lángon pirítsd, hogy az aromájuk kioldódjon.
Keverd hozzá a darált pulykahúst, és pirítsd addig, amíg teljesen átsül és morzsás állagú lesz (kb. 8-10 perc). Hűtsd le teljesen, mielőtt megtöltöd a tésztát.
A húst alaposan pirítsd át, hogy ne maradjon nyers. A tölteléket hűtsd le teljesen, mert a meleg töltelékkel nehéz dolgozni és elázhat a tészta.
A samosa tésztát vágd hosszú csíkokra. Egy evőkanálnyi tölteléket helyezz az egyik végére, majd hajtogasd háromszög alakban, ügyelve a szélek szoros lezárására (vízzel nyomd össze).
A tészta széleit alaposan zárd le, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. Ha szükséges, kenj egy kis vizet vagy tojásfehérjét a szélekre.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben. Ellenőrizd hőmérsékletét egy kis tésztadarabbal – ha feljön a felszínre és pezseg, akkor megfelelő a hőfok.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a samosák megszívják magukat olajjal, ha túl magas, megégnek. Használj konyhai hőmérőt a pontos méréshez.
Süsd a samosákat aranybarnára 2-3 perc alatt oldalanként. Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy egyenletesen süljenek.
Ne tegyél túl sok samosát egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat és nem sülnek ropogósra. Inkább több adagban süsd.
Szedegesd papírtörlőre a kész darabokat, hogy a felesleges olajat felitassa. Tálald melegen, mártogató nélkül is kiváló.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a samosák kevésbé lesznek zsírosak.
Tipp: A pulykahús szárazabb lehet, ezért érdemes egy kevés vízzel vagy zöldségalaplével meglocsolni sütés közben, hogy szaftos maradjon.
A locsoláshoz használhatsz egy ecsetet vagy egy kiskanalat. Ügyelj rá, hogy ne áztasd el a tésztát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.