Pulykamell-sonkás croissant tálalva

Pulykamell-sonkás croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A pulykamell-sonkás változat egy könnyedebb, mégis laktató csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a szaftos pulykasonkás töltelék tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy kiadós reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az ízletes és laktató töltelékkel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
30 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Pulykamell sonka
100 g Reszelt sajt
10 g Mustár
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg nem jó.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt szitálása biztosítja, hogy ne legyenek benne csomók.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas. Meleg helyen gyorsabban kel meg.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, különben elolvad és a tészta nem lesz leveles. A hajtogatások között pihentessük a tésztát a hűtőben, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    A pulykamell sonkát vágd apró darabokra, és keverd össze a reszelt sajttal és a mustárral, hogy ízletes tölteléket kapj.

    A töltelékbe tehetsz más fűszereket is, például borsot, oregánót vagy bazsalikomot.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag pulykamell-sonkás tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, különben kifolyhat sütés közben.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a croissant-ok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás helyett használhatsz tejet is a tetejére kenve.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.

    A croissantok akkor a legfinomabbak, ha frissen, még langyosan fogyasztod.