A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg nem jó.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt szitálása biztosítja, hogy ne legyenek benne csomók.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas. Meleg helyen gyorsabban kel meg.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, különben elolvad és a tészta nem lesz leveles. A hajtogatások között pihentessük a tésztát a hűtőben, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A pulykamell sonkát vágd apró darabokra, és keverd össze a reszelt sajttal és a mustárral, hogy ízletes tölteléket kapj.
A töltelékbe tehetsz más fűszereket is, például borsot, oregánót vagy bazsalikomot.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag pulykamell-sonkás tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.
Ne tegyél túl sok tölteléket, különben kifolyhat sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a croissant-ok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás helyett használhatsz tejet is a tetejére kenve.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.
A croissantok akkor a legfinomabbak, ha frissen, még langyosan fogyasztod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.