Salvadori pupusa tálalva curtido és salsa kíséretében

Pupusa (Salvadori, Töltött)

A pupusa El Salvador nemzeti étele, amelynek gyökerei az őslakos pipil kultúráig nyúlnak vissza. Az évszázadok során az ország gasztronómiai szimbólumává vált, és ma már a világ számos pontján megtalálható. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a pupusák sercegve sülnek a serpenyőben. A meleg sajttal és krémes babbal töltött kukoricalepények minden falatja az otthon ízét idézi. A pupusa titka a megfelelő állagú tésztában rejlik – se túl száraz, se túl nedves nem lehet. Ez az étel kiváló választás hétvégi családi vacsorákra vagy baráti összejövetelekre. Ha szereted a pikánsabb ízeket, próbáld ki egy kevés jalapeñóval vagy sült paprikával töltve!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Masa harina (kukoricaliszt)
300 ml Langyos víz
1 tk.
150 g Reszelt sajt (mozzarella vagy Salvadori queso)
150 g Babpüré (refried beans)
2 ek. Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a masa harina-t a sóval, majd fokozatosan add hozzá a langyos vizet. Kézzel gyúrd össze a tésztát, amíg puha, de nem ragacsos állagot kapsz. Tipp: ha túl száraz, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl ragacsos, egy kis lisztet.

    A masa harina finomra őrölt kukoricaliszt. Ha nem kapsz, helyettesítheted kukoricadarával, de előtte finomra kell őrölnöd.

    2

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd pihenni a tésztát 10 percig. Ez segíti a liszt hidratálódását, és könnyebbé teszi a formázást.

    A pihentetés alatt a tészta állaga javul, könnyebben formázhatóvá válik, és kevésbé fog repedezni.

    3

    Készíts kis golyókat a tésztából, kb. diónyi méretűeket. Egyenként lapítsd ki őket a tenyeredben, majd kanalazz a közepére egy keveset a babpüréből és a reszelt sajtból. Tipp: Ne tölts túl sokat, mert sütés közben kifolyhat.

    A babpürét előre elkészítheted. Használhatsz konzerv babot is, amit pürésítesz.

    4

    Húzd be a széleket, és zárd le a tölteléket a tésztával, majd finoman lapítsd vissza korong formára. Ez a technika gyakorlást igényel, de idővel könnyedén fog menni.

    A pupusa formázásához használhatsz egy fóliát vagy két sütőpapír között is lapíthatod, hogy ne ragadjon.

    5

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és kenj meg kevés olajjal. Süsd a pupusákat oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnára sülnek és enyhén hólyagosak lesznek. Tipp: ne mozgassuk őket túl korán, különben széteshetnek!

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a pupusákat. Ha túl gyorsan sülnek, vedd lejjebb a lángot.

    6

    Tálald forrón curtido (savanyított káposztasaláta) és salsa roja (paradicsomszósz) kíséretében. Ez a két klasszikus feltét teszi teljessé az autentikus élményt.

    A curtido-t és a salsa roja-t előre elkészítheted, amíg a pupusák sülnek.