Pyttipanna kapribogyóval és tükörtojással tálalva sötét tányéron

Pyttipanna kapribogyóval

A Pyttipanna a skandináv konyha egyik legkedveltebb házi étele, amely Svédországban már a 20. század elején elterjedt volt. Eredetileg a maradék hús és burgonya újrahasznosítására szolgált, de mára egy szeretett klasszikussá vált az éttermekben és otthonokban egyaránt. Technikai tanács: az aranybarna, ropogós burgonya titka a megfelelő előfőzés és a vajjal kevert olaj használata. Ahogy a serpenyőben pirul a hús, a hagyma és a burgonya, az illatok betöltik a konyhát. Ez az étel kiváló választás hétköznapi vacsorára vagy egy kiadós reggelinek is. Ha különlegesebb ízvilágra vágysz, a kapribogyó tökéletesen kiegyensúlyozza az étel sós és zsíros komponenseit. A frissen sült tojás sárgája szétfolyik az ételen, összekapcsolva az ízeket. Egy tányér Pyttipanna minden falatja a skandináv otthon melegségét idézi.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
600 g Burgonya
300 g Főtt marhahús
2 db Vöröshagyma
40 g Vaj
2 ek. Olaj
2 db Tojás
2 ek. Kapribogyó
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, kockázd fel egyforma méretű darabokra, majd főzd sós vízben félpuhára kb. 8 perc alatt. Szűrd le, és hagyd kihűlni.

    A kihűlt burgonya jobban pirul, nem esik szét a serpenyőben – ez a ropogós végeredmény kulcsa!

    2

    A vöröshagymát hámozd meg és aprítsd finomra. A főtt marhahúst szintén vágd kockákra, lehetőleg a burgonyához hasonló méretűre.

    Az egyforma méret segíti az egyenletes sütést és szebb tálalást eredményez.

    3

    Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat és a vajat, majd add hozzá a hagymát. Pirítsd közepes lángon, míg aranybarna és édeskés lesz (kb. 5 perc).

    A hagymát ne pirítsd túl gyorsan – a lassabb karamellizálás mélyebb ízeket hoz elő.

    4

    Add a serpenyőbe a főtt burgonyát, és süsd, míg aranybarna kérget nem kap (6-8 perc). Ezután keverd hozzá a húst és pirítsd további 5 percig.

    Ne keverd túl gyakran a burgonyát, így jobban megpirul!

    5

    Végül szórd meg a keveréket kapribogyóval, majd óvatosan forgasd össze, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

    A kapribogyót csak a legvégén add hozzá, hogy megőrizze intenzív, savanykás ízét.

    6

    Közben egy másik serpenyőben készíts tükörtojásokat kevés vajon. A tojás sárgája maradjon folyós, hogy jól harmonizáljon a pirított alappal.

    Fedő alatt süsd a tojást, így a fehérje gyorsan megszilárdul, de a sárgája lágy marad.

    7

    Tálaláskor halmozd a forró Pyttipannát tányérra, helyezz rá egy-egy tükörtojást, és szórd meg frissen őrölt borssal.

    Frissen őrölt borssal az ízek sokkal karakteresebbek lesznek – érdemes közvetlenül tálalás előtt megszórni.