Pyttipanna pirított burgonyával, tükörtojással és mustárral tálalva

Pyttipanna mustárral

A pyttipanna Svédország egyik legismertebb otthoni étele, amelyet hagyományosan maradék húsból, burgonyából és hagymából készítenek. A neve szó szerint azt jelenti: „apróra vágva a serpenyőbe”. A skandináv konyha maradékmentő megoldása, amely gazdaságos és laktató is egyben. A klasszikus változatot gyakran tükörtojással és savanyúsággal tálalják, de a mustár hozzáadása is elterjedt, különösen az intenzívebb ízek kedvelői körében. Ahogy a burgonyakockák pirulnak az olajon, ropogós külsőt kapnak, míg a húsos komponensek mélyebb, szaftosabb ízt adnak. A tükörtojás krémes sárgája pedig tökéletesen összefogja az egészet egy tányéron. Technikai tipp: a burgonyát előfőzve érdemes használni, így gyorsabban pirul és nem esik szét. Képzeld el, ahogy egy hideg hétköznap este után megérkezel, és a serpenyőből áradó pirított hagyma illata betölti az otthonodat – ez az étel valódi komfortfogás. Ideális hétköznapi vacsorához, gyors ebédhez vagy akár másnapos reggeliként is megállja a helyét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Főtt burgonya
300 g Főtt marhahús vagy kolbász
1 db Vöröshagyma
2 ek. Olaj
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors
2 db Tükörtojás
4 ek. Mustár
1 ek. Petrezselyem (friss)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt burgonyát hámozd meg, majd vágd apró, egyforma kockákra. A húst vagy kolbászt szintén kockázd fel, a hagymát pedig aprítsd finomra.

    Minél egyenletesebb méretűek a kockák, annál szebben és egyenletesebben pirulnak majd.

    2

    Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olajat, és először a hagymát pirítsd üvegesre közepes lángon. Ezután add hozzá a burgonyát és húst, majd pirítsd aranybarnára kb. 10-15 perc alatt.

    Ne kevergesd túl gyakran, így a burgonya szépen megpirul és ropogós kérget kap.

    3

    Fűszerezd sóval és borssal, majd szórd meg friss, aprított petrezselyemmel a végén. Keverd át óvatosan, hogy a burgonyakockák ne törjenek össze.

    A petrezselymet csak a végén add hozzá, hogy megőrizze friss ízét és élénk színét.

    4

    Készíts két tükörtojást egy másik serpenyőben kevés olajon. Amikor a fehérje megszilárdult, de a sárgája még lágy, zárd el a hőt.

    A tojások sárgáját ne törd meg sütés közben – így látványosabb és krémesebb marad.

    5

    Tálald a pirított pyttipannát tányérra halmozva, a tetején egy-egy tükörtojással, és kínálj mellé bőségesen mustárt.

    Ha szereted a csípőset, használhatsz dijoni mustárt vagy enyhén csípős változatot is.