Pyttipanna pirított hagymával és tükörtojással tálalva sötét tányéron

Pyttipanna pirított hagymával

A Pyttipanna egy klasszikus skandináv fogás, amelynek gyökerei Svédország munkásételeihez nyúlnak vissza. Eredetileg maradékokból készült, de ma már saját jogán is kedvelt főétel. A pirított hagyma hozzáadása a recepthez még gazdagabbá és aromásabbá teszi az ételt, mivel a karamellizálódott hagyma természetes édessége tökéletesen kiegészíti a sós, húsos ízeket. Technikai tanács: a hagyma pirításánál ne siess – a türelem ízben térül meg. A burgonya kérgesre sül a serpenyőben, míg a hús enyhén ropogós, de szaftos marad. A tetején egy tükörtojás koronázza meg az ételt, amelynek lágy sárgája szépen összefolyik az ízekkel. A Pyttipanna kiválóan alkalmas egy gyors hétköznapi vacsorára vagy akár egy tartalmas reggelire is. Képzeld el, ahogy a karamellizált hagyma illata belengi a konyhát – ez az étel valódi otthonosságot áraszt minden falatjával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
990 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
600 g Burgonya
300 g Főtt marhahús
3 db Vöröshagyma
40 g Vaj
2 ek. Olaj
2 db Tojás
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a burgonyát, kockázd fel egyforma méretű darabokra, majd főzd sós vízben félpuhára, kb. 8 perc alatt. Szűrd le, és hagyd teljesen kihűlni.

    A kihűlt burgonya kevésbé esik szét sütéskor, így szebb, ropogósabb végeredményt ad.

    2

    A vöröshagymát hámozd meg és vágd vékony szeletekre. A főtt marhahúst szintén kockázd fel, a burgonyával megegyező méretűre.

    A vékonyra vágott hagyma gyorsabban és egyenletesebben pirul meg.

    3

    Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat és a vajat. Add hozzá a hagymát, és közepes lángon pirítsd 8-10 percig, amíg karamellizálódik és aranybarna lesz.

    Lassú tűzön pirítsd a hagymát, gyakori keverés mellett – így lesz igazán édes és gazdag ízű.

    4

    Add a serpenyőbe a kihűlt főtt burgonyát, majd süsd 6-8 percig, míg aranybarna kérget kap. Ezután keverd hozzá a marhahúst, és pirítsd további 5 percig.

    A hús hozzáadása után ne süsd túl sokáig, hogy szaftos maradjon.

    5

    Közben egy másik serpenyőben süss két tükörtojást kevés vajon. A tojás sárgája maradjon folyós, hogy kiegészítse a sós és pirított ízeket.

    A tükörtojás tökéletes állagához használd a fedőt – így a fehérje megfő, a sárgája lágy marad.

    6

    Tálald a forró Pyttipannát egy tányérra, helyezd rá a tükörtojásokat, és frissen őrölt borssal szórd meg a tetejét.

    A frissen őrölt bors intenzívebb és frissebb ízt ad, mint az előre őrölt változat.