Pyttipanna tükörtojással és savanyított céklával tálalva

Pyttipanna savanyított céklával

A Pyttipanna Svédország egyik legismertebb egytálétele, amely eredetileg maradék húsból és burgonyából készült. A neve szó szerint „apróra vágott dolgokat a serpenyőben” jelent, és a skandináv konyha kreativitását tükrözi. Az étel a 19. század végén vált népszerűvé a munkásosztály körében, mivel olcsó alapanyagokból gyorsan elkészíthető és laktató volt. Technikai tanács: a burgonyát mindig előfőzve használd, így nem esik szét a serpenyőben, és tökéletes kérget kap sütéskor. A konyha megtelik az illatokkal, amikor a hagyma karamellizálódik és a pirított burgonya ropogósra sül. Ez az étel ideális választás egy hétköznapi vacsorához vagy akár hétvégi reggelinek is. Ha szeretnéd variálni, készítheted kolbásszal vagy füstölt hússal is. Képzeld el, ahogy a frissen sült burgonya és hús illata betölti a konyhát, miközben a tojás sárgája lassan szétfolyik az étel tetején. Egy tányér Pyttipanna minden falatja a skandináv otthonok melegét idézi.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
600 g Burgonya
300 g Főtt marhahús
2 db Vöröshagyma
40 g Vaj
2 ek. Olaj
2 db Tojás
200 g Savanyított cékla
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a burgonyát, majd kockázd fel egyforma méretű darabokra. Ezután sós vízben főzd félpuhára, körülbelül 8 percig. Szűrd le és hagyd teljesen kihűlni.

    A főtt burgonyát hagyd kihűlni, így nem törik szét sütés közben, és szép kérget kap.

    2

    A vöröshagymát hámozd meg és aprítsd fel finomra. A főtt marhahúst szintén kockázd fel a burgonyával megegyező méretű darabokra, hogy egységes legyen a tálalás és sütés.

    Ha nincs maradék főtt húsod, használhatsz sült sonkát vagy kolbászt is – fontos, hogy előre hőkezelt legyen.

    3

    Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olajat és a vajat. Add hozzá a vöröshagymát, és közepes lángon pirítsd üvegesre 4-5 perc alatt.

    A hagyma pirítása közben időnként keverd meg, hogy ne égjen le – így édes, karamellizált ízt ad majd az ételnek.

    4

    Tedd a serpenyőbe a főtt burgonyát és pirítsd 6-8 percig, amíg aranybarna kérget kap. Ezután add hozzá a húst, és süsd további 5 percig, míg minden jól átmelegszik.

    Ne mozgasd túl gyakran a burgonyát sütés közben, hogy szép kérget kapjon!

    5

    Közben egy másik serpenyőben süss két tükörtojást kevés vajon. A sárgája maradjon lágy, hogy kellemesen szétfolyhasson a forró ételen.

    A tökéletes tükörtojás titka: közepes láng, fedő, és kb. 3 perc sütés – így a fehér megszilárdul, de a sárgája krémes marad.

    6

    Tálald a forró pyttipannát egy tányérra, helyezd rá a tükörtojást, és mellé kínálj savanyított céklát hűtve.

    A savanyított cékla hidegen frissítő kontrasztot ad a meleg, sós étel mellé – mindig külön tálkába tedd, hogy ne színezze el az ételt!