Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd fokozatosan adj hozzá langyos vizet, és gyúrd sima tésztává.
A vizet lassan adagold, hogy elkerüld a tészta túlzott meglágyulását. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Dolgozd bele a vajat, és gyúrd tovább, amíg rugalmas lesz. Takard le és hagyd pihenni 30 percig.
A vaj hozzáadása után a tészta eleinte ragacsos lehet, de a gyúrás során újra összeáll. A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Közben készítsd el a tölteléket: hámozd meg a burgonyát, vágd kisebb darabokra, és főzd puhára sós vízben.
A burgonyát egyenletes darabokra vágva gyorsabban és egyenletesebben fő meg.
Szűrd le a burgonyát, add hozzá a tejet és a vajat, majd törd krémes pürévé.
A krémesebb állag érdekében használj meleg tejet és vajat. Krumplinyomóval könnyebb sima pürét készíteni, de vigyázz, ne dolgozd túl, mert ragacsos lesz.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és nyújtsd ki vékony, kerek lepényekké.
Lisztezd a felületet, hogy a tészta ne ragadjon le. A lepények legyenek minél vékonyabbak, de ne szakadjanak el.
Egy száraz, forró serpenyőben süsd meg a lepényeket oldalanként 1-2 percig, amíg enyhén barna foltok jelennek meg.
A serpenyő legyen elég forró, hogy a lepények gyorsan megsüljenek, de ne égjenek meg. Ha a lepények felpúposodnak, óvatosan nyomd le őket.
Amíg még melegek, töltsd meg a burgonyás pürével a lepények egyik felét, majd hajtsd rá a másik felét.
Ne töltsd túl a lepényeket, mert nehéz lesz összehajtani és a töltelék kifolyhat.
Kend meg a tetejüket vajjal, és tálald frissen, melegen.
A vajtól a lepények még finomabbak és fényesebbek lesznek. Tálalás előtt pihentesd pár percig, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.