Qistibi tatár töltött kenyér frissen sütve

Qistibi - Tatár töltött kenyér

A qistibi egy hagyományos tatár lepénykenyér, amelyet általában burgonyás töltelékkel töltenek meg. A tatár konyha egyik legismertebb étele, amelyet egyszerű alapanyagokból készítenek, és gyorsan elkészíthető. A lepény forró serpenyőben sül, majd vajjal megkenve tálalják, így kívül ropogós, belül pedig puha marad. A qistibi tökéletes választás reggelire vagy köretként egy kiadós tatár étkezés mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
250 ml Víz
5 g
50 g Vaj
400 g Burgonya
100 ml Tej
30 g Vaj (a töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd fokozatosan adj hozzá langyos vizet, és gyúrd sima tésztává.

    A vizet lassan adagold, hogy elkerüld a tészta túlzott meglágyulását. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.

    2

    Dolgozd bele a vajat, és gyúrd tovább, amíg rugalmas lesz. Takard le és hagyd pihenni 30 percig.

    A vaj hozzáadása után a tészta eleinte ragacsos lehet, de a gyúrás során újra összeáll. A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: hámozd meg a burgonyát, vágd kisebb darabokra, és főzd puhára sós vízben.

    A burgonyát egyenletes darabokra vágva gyorsabban és egyenletesebben fő meg.

    4

    Szűrd le a burgonyát, add hozzá a tejet és a vajat, majd törd krémes pürévé.

    A krémesebb állag érdekében használj meleg tejet és vajat. Krumplinyomóval könnyebb sima pürét készíteni, de vigyázz, ne dolgozd túl, mert ragacsos lesz.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és nyújtsd ki vékony, kerek lepényekké.

    Lisztezd a felületet, hogy a tészta ne ragadjon le. A lepények legyenek minél vékonyabbak, de ne szakadjanak el.

    6

    Egy száraz, forró serpenyőben süsd meg a lepényeket oldalanként 1-2 percig, amíg enyhén barna foltok jelennek meg.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a lepények gyorsan megsüljenek, de ne égjenek meg. Ha a lepények felpúposodnak, óvatosan nyomd le őket.

    7

    Amíg még melegek, töltsd meg a burgonyás pürével a lepények egyik felét, majd hajtsd rá a másik felét.

    Ne töltsd túl a lepényeket, mert nehéz lesz összehajtani és a töltelék kifolyhat.

    8

    Kend meg a tetejüket vajjal, és tálald frissen, melegen.

    A vajtól a lepények még finomabbak és fényesebbek lesznek. Tálalás előtt pihentesd pár percig, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon.