Queijada de feijão (babos) sütemény szeletek citromos díszítéssel

Queijada de feijão (babos)

A Queijada de feijão, más néven babos sütemény, egy portugál hagyományos édesség, amely a bab és a cukor különleges kombinációján alapul. Eredetileg a vidéki Portugáliában készítették, mivel a bab, mint alapanyag könnyen beszerezhető és olcsó volt. A sütemény ízletes, édes és krémes, miközben a bab textúrája ad egy egyedi jelleget. A citrom frissítő íze pedig egyensúlyt teremt a gazdag édességben. Ez a sütemény nemcsak desszertként, hanem uzsonnaként is ideális, hiszen egy különleges, de könnyen elkészíthető finomság.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Fekete bab
200 g Cukor
3 db Tojás
200 ml Tej
100 g Liszt
1 db Fél citrom reszelt héja
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Sütőpor
50 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete babot előző este beáztatom, majd másnap alaposan megfőzöm, amíg teljesen megpuhul.

    A babot át kell öblíteni a főzés előtt, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a túl sok kemikáliát.

    2

    A főtt babot lecsöpögtetem és egy tálba teszem. Egy botmixerrel pürésítem, amíg sima masszát nem kapok.

    Ha a babot nem tudod teljesen pürésíteni, akkor egy szűrőn át is nyomhatod, hogy simább textúrát kapj.

    3

    Egy másik tálban keverem össze a tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és a tejt. Az olvasztott vajat is hozzáadom, majd alaposan elkeverem.

    Ne habosítsd fel túlságosan a tojásokat, mert az étel textúrája a sima keveréken múlik.

    4

    A tojásos keveréket hozzáadom a babpüréhez, majd a lisztet és a sütőport is belekeverem, hogy az egész massza egynemű legyen.

    A lisztet átszitálhatod, hogy elkerüld a csomósodást és simább tésztát kapj.

    5

    A kész tésztát egy sütőformába öntöm, amit előtte vajjal kikenek, és előmelegített 180°C-os sütőben kb. 40-45 percig sütöm, amíg a teteje szép aranybarna lesz.

    Mielőtt kivennéd a sütőből, tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepén is megsült-e. Ha a tűre nem ragad tészta, kész.

    6

    A süteményt hagyom kihűlni, majd szeletelem és tálalom.

    A sütemény még jobban ízlik, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, így az ízek összeérnek.