Rakott burgonya darált hússal tálalva

Rakott burgonya darált hússal

A rakott burgonya darált hússal egy igazi magyar klasszikus, amelyet szinte minden család ismer és szeret. Az étel a rakott ételek hagyományát követi, ahol az egyszerű alapanyagok tökéletes harmóniában egyesülnek egy szaftos, gazdag fogásban. Ahogy a burgonya és a darált hús rétegei összesülnek a tejfölös szósszal, az illatok betöltik a konyhát, és felidézik a házias ételek meleg hangulatát. A pirult sajt a tetején ropogós réteget képez, amely tökéletes kontrasztot ad az étel puha, krémes belsejének. Ez az étel ideális választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához, és akár előre is elkészíthető, így remek megoldás a sűrű hétköznapokra. Az ízek tökéletesen összeérnek, ha egy napot állni hagyjuk, így másnap még finomabb lehet!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 kg Burgonya
500 g Darált sertéshús
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 ml Tejföl
2 db Tojás
150 g Sajt
2 tk.
1 tk. Bors
1 ek. Pirospaprika
2 ek. Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát héjában főzd meg sós vízben, majd hagyd kihűlni, hámozd meg, és vágd vékony karikákra.

    A burgonyát előző nap is megfőzheted, így gyorsabban elkészül a rakott burgonya. A karikák vastagsága kb. 3-4 mm legyen, hogy ne essenek szét.

    2

    A vöröshagymát aprítsd fel, és egy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. Ha van otthon, egy kevés zsíron még finomabb lesz.

    3

    Add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és szórd meg pirospaprikával. Pirítsd 10-15 percig, amíg a hús teljesen átsül.

    A húst alaposan pirítsd át, hogy ne maradjon nyers. Keverés közben törd össze a nagyobb darabokat.

    4

    Egy tálban keverd össze a tejfölt a felvert tojásokkal, és adj hozzá egy csipet sót és borsot.

    A tejföl helyett használhatsz görög joghurtot is a könnyebb változatért. A tojásokat alaposan verd fel, hogy a szósz könnyű és habos legyen.

    5

    Egy hőálló tálat kenj ki olajjal, majd rétegezd a burgonyát, a darált húsos keveréket és a tejfölös-tojásos szószt. Ismételd meg a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy.

    Az első és utolsó réteg burgonya legyen. A rétegek között szórd meg egy kevés reszelt sajttal, ha szereted.

    6

    A tetejére reszeld rá a sajtot, majd fedd le fóliával.

    Használj olyan sajtot, ami jól olvad, például trappista vagy mozzarella. A fólia megakadályozza, hogy a sajt túl hamar megégjen.

    7

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 30 percig. Az utolsó 10 percben vedd le a fóliát, hogy a teteje szépen megpiruljon.

    Ha a teteje túl hamar pirul, takard vissza a fóliával. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj rá.

    8

    Hagyd pihenni 5 percig, majd szeletelve tálald.

    A pihentetés segít, hogy a rakott burgonya jobban összeálljon és könnyebben szeletelhető legyen.