Forró ribizlis cider bögrében

Ribizlis cider

A cider eredete több szĂĄz Ă©vre nyĂșlik vissza, Ă©s eredetileg erjesztett almĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt. Az Ă©vek sorĂĄn szĂĄmos vĂĄltozata elterjedt, köztĂŒk a gyĂŒmölcsökkel gazdagĂ­tott fƱszeres forrĂł cider is. A ribizli kĂŒlönleges savanykĂĄs Ă©dessĂ©get ad ennek az italnak, amely kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs a hideg hĂłnapokban. KĂ©pzeld el, ahogy a ribizlis cider illata betölti a konyhĂĄt, miközben lassan melegszik a tƱzhelyen. A fahĂ©j Ă©s a szegfƱszeg fƱszeres aromĂĄja azonnal meghozza az ĂŒnnepi hangulatot. A tökĂ©letes ribizlis cider titka a lassĂș fƑzĂ©s, amely lehetƑvĂ© teszi, hogy az összes Ă­z teljesen összeĂ©rjen. Ha intenzĂ­vebb ribizlis Ă­zre vĂĄgysz, nyomkodd meg kissĂ© a gyĂŒmölcsöt fƑzĂ©s közben, hogy mĂ©g több aroma szabaduljon fel. Ez a melegĂ­tƑ ital ideĂĄlis karĂĄcsonyi összejövetelekre vagy egy kellemes, otthon töltött estĂ©re.

ElƑkĂ©szĂŒlet 5 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 30 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1.5 l AlmalĂ© (100%-os, szƱretlen)
⭕ 0.5 l RibizlilĂ© (100%-os)
⭕ 80 g Barnacukor
⭕ 2 db FahĂ©jrĂșd
⭕ 4 db SzegfƱszeg
⭕ 1 csipet Szerecsendió
⭕ 5 ml Vanília kivonat
⭕ 50 g Friss ribizli
⭕ 20 ml CitromlĂ©

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Öntsd az almalĂ©t Ă©s a ribizlilevet egy nagy fazĂ©kba, majd kezdd el közepes lĂĄngon melegĂ­teni. Ne hagyd forrni, hogy az Ă­zek finoman összeĂ©rjenek.

    Fontos, hogy ne forrald fel a levet, mert a forralås sorån az ízek megvåltozhatnak és a vitaminok is elbomolhatnak.

    2

    Add hozzĂĄ a barnacukrot, Ă©s kevergesd, amĂ­g teljesen feloldĂłdik. Ez segĂ­t kiegyensĂșlyozni a ribizli enyhe savassĂĄgĂĄt.

    A barnacukor helyett hasznĂĄlhatsz mĂ©zet vagy mĂĄs termĂ©szetes Ă©desĂ­tƑt is, ha egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂ­vĂĄt keresel. Keverd alaposan, hogy ne maradjon cukor a fazĂ©k aljĂĄn.

    3

    Tedd bele a fahéjrudakat, a szegfƱszeget és a szerecsendiót, hogy az ital gazdag, fƱszeres aromåt kapjon.

    A fƱszereket teatojĂĄsba vagy gĂ©zzsĂĄkba is teheted, Ă­gy könnyebb lesz eltĂĄvolĂ­tani Ƒket a fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n. Ha nincs egĂ©sz fahĂ©jrudad, hasznĂĄlhatsz Ƒrölt fahĂ©jat is, de Ăłvatosan adagold, mert könnyen tĂșlzĂĄsba lehet esni.

    4

    Adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vanĂ­lia kivonatot Ă©s a citromlevet, hogy frissĂ­tƑ Ă©s kiegyensĂșlyozott Ă­zt Ă©rj el.

    A citromlĂ© segĂ­t kiemelni a többi Ă­zt, de ne vidd tĂșlzĂĄsba, mert elnyomhatja az Ă©desebb jegyeket. A vanĂ­lia kivonatot helyettesĂ­theted vanĂ­liĂĄs cukorral is.

    5

    SzĂłrd bele a friss ribizlit, majd hagyd lassan fƑni 20-25 percig, hogy az Ă­zek tökĂ©letesen összeĂ©rjenek.

    Ha nincs friss ribizlid, hasznĂĄlhatsz fagyasztottat is. A fƑzĂ©si idƑt nem kell mĂłdosĂ­tani. A ribizli szemeket villĂĄval kissĂ© nyomkodd meg, hogy mĂ©g több Ă­z szabaduljon fel.

    6

    SzƱrd le az italt, hogy eltĂĄvolĂ­tsd a fƱszereket Ă©s a ribizliszemeket. HasznĂĄlj finom szƱrƑt vagy gĂ©zdarabot.

    A szƱrĂ©s sorĂĄn figyelj, hogy a fƱszerek Ă©s a ribizli ne kerĂŒljenek a kĂ©sz italba. A gĂ©zdarabot több rĂ©tegben is hasznĂĄlhatod a tökĂ©letes tisztasĂĄg Ă©rdekĂ©ben.

    7

    TĂĄlald forrĂłn bögrĂ©kben, egy kis fahĂ©jrĂșddal vagy friss ribizlivel dĂ­szĂ­tve.

    A forró italt óvatosan töltsd ki, hogy ne égesd meg magad. A díszítés feldobja az ital megjelenését, és még finomabbå teszi az élményt.