Frissen sült házi roti kenyér

Roti - Indiai laposkenyér

A roti az egyik legősibb és legnépszerűbb indiai kenyérfajta, amelyet teljes kiőrlésű lisztből készítenek. A dél-ázsiai konyhában évszázadok óta alapvető táplálékként fogyasztják, különösen curryk és egyéb fűszeres ételek kísérőjeként. Mivel nincs szükség hozzá élesztőre, gyorsan elkészíthető, és kiválóan alkalmas egészséges alternatívának más kenyérfélék helyett. A serpenyőben sütött roti egyszerű, mégis rendkívül finom, és tökéletesen passzol minden indiai fogáshoz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
150 ml Víz
5 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd fokozatosan add hozzá a vizet.

    A vizet lassan adagold, hogy elkerüld a csomósodást és könnyebb legyen a tészta állagát szabályozni.

    2

    Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, és könnyen formázható. Ne gyúrd túl, mert a roti kemény lehet.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    4

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis golyókat.

    Ügyelj arra, hogy a golyók egyforma méretűek legyenek, így a rotik is egyenletesen sülnek majd.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat vékony, kb. 2 mm vastag körökké.

    Ha a tészta visszahúzódik nyújtás közben, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra próbálkoznál. Használj elegendő lisztet, hogy ne ragadjon le.

    6

    Egy száraz serpenyőt forrósíts fel közepes-magas hőmérsékleten, majd süsd a roti lapokat egyenként 30-40 másodpercig mindkét oldalon, amíg enyhén barnás foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a rotit. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot. A rotit szárazon süsd, ne használj olajat vagy zsiradékot.

    7

    Ha megsültek, tartsd őket melegen egy konyharuhával letakart edényben.

    A konyharuha segít megőrizni a rotik puhaságát.

    8

    Tálald frissen, például curry vagy más indiai ételek mellé!

    A roti a legfinomabb frissen, de másnap is fogyasztható. Melegítsd fel serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben.