Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
Fontos, hogy a víz langyos legyen, ne túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében. A lényeg, hogy huzatmentes helyen legyen.
Aprítsd fel a fokhagymát és a friss rozmaringot, majd keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.
A fokhagymát reszelheted is, ha nem szereted a nagyobb darabokat. A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra nyújtanád.
A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres tejfölből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát, parmezánt és a friss rozmaringot.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyik sütés közben. A tölteléket hagyd kb. 2 cm-re a szélektől.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosan zárjanak. Kenheted egy kis vízzel is a széleket, hogy jobban tapadjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a calzone teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A calzone forrón a legfinomabb, de vigyázz, hogy ne égesd meg a szádat!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.