Rozmaringos sajtos pogácsa tálalva

Rozmaringos sajtos pogácsa

A rozmaringos sajtos pogácsa egy különleges, fűszeres ízekkel teli sós sütemény, amely a friss rozmaring aromájával varázsolja el az ízlelőbimbókat. A rozmaring és a sajt tökéletes harmóniát alkot ebben a pogácsában, amely kívül ropogós, belül pedig puha marad. Ez a pogácsa ideális vendégváró falatként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. A házi készítésű pogácsák egyik legízletesebb változata, amely minden alkalomra tökéletes választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Reszelt sajt
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
2 ek. Friss rozmaring
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vajat hidegen, kockákra vágva add hozzá, és gyorsan morzsold el a liszttel, hogy a tészta omlós legyen.

    3

    Aprítsd finomra a friss rozmaringot, és a felét keverd bele a lisztes keverékbe a reszelt sajt felével együtt.

    A rozmaringot éles késsel aprítsd, hogy ne sérüljenek a levelek. A sajt ízlés szerint lehet trappista, edami vagy más kemény sajt.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg összeáll és elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat pihentetéssel kombinálhatod, így a tészta még levegősebb lesz. A hajtogatások között tedd hűtőbe a tésztát 15-20 percre.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta lazább lesz, és könnyebben nyújtható.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak.

    9

    Szórd meg a maradék reszelt sajttal és rozmaringgal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, figyelj rá, hogy a pogácsák ne égjenek meg.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.

    A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárható dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.