Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vajat hidegen, kockákra vágva add hozzá, és gyorsan morzsold el a liszttel, hogy a tészta omlós legyen.
Aprítsd finomra a friss rozmaringot, és a felét keverd bele a lisztes keverékbe a reszelt sajt felével együtt.
A rozmaringot éles késsel aprítsd, hogy ne sérüljenek a levelek. A sajt ízlés szerint lehet trappista, edami vagy más kemény sajt.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg összeáll és elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat pihentetéssel kombinálhatod, így a tészta még levegősebb lesz. A hajtogatások között tedd hűtőbe a tésztát 15-20 percre.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta lazább lesz, és könnyebben nyújtható.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak.
Szórd meg a maradék reszelt sajttal és rozmaringgal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőtől függően változhat, figyelj rá, hogy a pogácsák ne égjenek meg.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárható dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.