Rozskenyeres pogĂĄcsa tĂĄlalva

Rozskenyeres pogĂĄcsa

A rozskenyeres pogĂĄcsa egy egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂ­vĂĄja a hagyomĂĄnyos magyar pogĂĄcsĂĄnak, amelyben a rozsliszt gazdag rosttartalma Ă©s jellegzetes Ă­ze dominĂĄl. MagyarorszĂĄgon a pogĂĄcsa mindig is nĂ©pszerƱ volt csalĂĄdi esemĂ©nyeken Ă©s vendĂ©gvĂĄrĂłkĂ©nt, Ă©s ez a vĂĄltozat egy friss csavart ad a klasszikus recepthez. Ha mĂ©g kĂŒlönlegesebbĂ© szeretnĂ©d tenni, prĂłbĂĄld ki fĂŒstölt sajttal vagy egy kevĂ©s friss rozmaringgal a tĂ©sztĂĄban!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 300 g Rozsliszt
⭕ 200 g BĂșzaliszt
⭕ 1 tk. Só
⭕ 200 g Vaj
⭕ 150 g Tejföl
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 1 tk. Cukor
⭕ 100 ml Langyos tej
⭕ 1 db Tojás
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 100 g Reszelt sajt
⭕ 1 db TetejĂ©re tojĂĄs

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az Ă©lesztƑt. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g felfut.

    A tej hƑmĂ©rsĂ©klete fontos, hogy ne legyen tĂșl meleg, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. A felfutott Ă©lesztƑ habos lesz.

    2

    Egy nagy tĂĄlba szitĂĄld bele a rozslisztet Ă©s a bĂșzalisztet, add hozzĂĄ a sĂłt Ă©s az Ƒrölt kömĂ©nyt, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vajat könnyebb elmorzsolni a liszttel, így a tészta omlósabb lesz. A kömény helyett hasznålhatsz mås fƱszereket is, példåul majorånnåt vagy borsot.

    3

    Öntsd hozzĂĄ a felfutott Ă©lesztƑt, a tejfölt Ă©s az egĂ©sz tojĂĄst. GyĂșrd össze a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g rugalmas lesz.

    A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrd, amĂ­g elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas nem lesz. Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s lisztet.

    4

    Keverd a tĂ©sztĂĄba a reszelt sajtot, majd takard le Ă©s hagyd kelni meleg helyen körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl.

    A kelesztĂ©shez hasznĂĄlhatsz meleg vizet tartalmazĂł tĂĄlat a tĂ©szta alatt, vagy tedd a tĂ©sztĂĄt enyhĂ©n meleg sĂŒtƑbe.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt körĂŒlbelĂŒl 2 cm vastagsĂĄgĂșra, majd hajtogasd össze, hogy levegƑs legyen.

    A hajtogatĂĄs sorĂĄn a tĂ©szta levegƑsebb lesz, Ă©s a pogĂĄcsĂĄk szebben fognak rĂ©tegzƑdni. A hajtogatĂĄsok között pihentesd a tĂ©sztĂĄt 10-15 percig.

    6

    NyĂșjtsd ki Ășjra 2 cm vastagra, majd egy pogĂĄcsaszaggatĂłval szĂșrd ki a pogĂĄcsĂĄkat. Helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    A pogĂĄcsaszaggatĂłt mĂĄrtsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tĂ©sztĂĄhoz. A leesƑ tĂ©sztadarabokat Ășjra összegyĂșrhatod Ă©s kiszaggathatod.

    7

    A tetejĂŒket kend meg felvert tojĂĄssal, majd elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 180°C-on sĂŒsd aranybarnĂĄra, körĂŒlbelĂŒl 20-25 perc alatt.

    A tojåssal való megkenés szép színt ad a pogåcsåknak. Szórhatsz råjuk szezåmmagot, köménymagot vagy reszelt sajtot is.

    8

    Hagyd kihƱlni a pogåcsåkat råcson, majd tålald frissen, vagy tårold légmentesen zårható dobozban.

    A rĂĄcson hagyva a pogĂĄcsĂĄk alja nem ĂĄzik el. A frissen sĂŒlt pogĂĄcsa a legfinomabb.