A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az Ă©lesztĆt. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂg felfut.
A tej hĆmĂ©rsĂ©klete fontos, hogy ne legyen tĂșl meleg, mert az elpusztĂtja az Ă©lesztĆt. A felfutott Ă©lesztĆ habos lesz.
Egy nagy tĂĄlba szitĂĄld bele a rozslisztet Ă©s a bĂșzalisztet, add hozzĂĄ a sĂłt Ă©s az Ćrölt kömĂ©nyt, majd morzsold bele a hideg vajat.
A hideg vajat könnyebb elmorzsolni a liszttel, Ăgy a tĂ©szta omlĂłsabb lesz. A kömĂ©ny helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs fƱszereket is, pĂ©ldĂĄul majorĂĄnnĂĄt vagy borsot.
Ăntsd hozzĂĄ a felfutott Ă©lesztĆt, a tejfölt Ă©s az egĂ©sz tojĂĄst. GyĂșrd össze a tĂ©sztĂĄt, amĂg rugalmas lesz.
A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrd, amĂg elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas nem lesz. Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s lisztet.
Keverd a tĂ©sztĂĄba a reszelt sajtot, majd takard le Ă©s hagyd kelni meleg helyen körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl.
A kelesztĂ©shez hasznĂĄlhatsz meleg vizet tartalmazĂł tĂĄlat a tĂ©szta alatt, vagy tedd a tĂ©sztĂĄt enyhĂ©n meleg sĂŒtĆbe.
Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt körĂŒlbelĂŒl 2 cm vastagsĂĄgĂșra, majd hajtogasd össze, hogy levegĆs legyen.
A hajtogatĂĄs sorĂĄn a tĂ©szta levegĆsebb lesz, Ă©s a pogĂĄcsĂĄk szebben fognak rĂ©tegzĆdni. A hajtogatĂĄsok között pihentesd a tĂ©sztĂĄt 10-15 percig.
NyĂșjtsd ki Ășjra 2 cm vastagra, majd egy pogĂĄcsaszaggatĂłval szĂșrd ki a pogĂĄcsĂĄkat. Helyezd Ćket sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire.
A pogĂĄcsaszaggatĂłt mĂĄrtsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tĂ©sztĂĄhoz. A leesĆ tĂ©sztadarabokat Ășjra összegyĂșrhatod Ă©s kiszaggathatod.
A tetejĂŒket kend meg felvert tojĂĄssal, majd elĆmelegĂtett sĂŒtĆben 180°C-on sĂŒsd aranybarnĂĄra, körĂŒlbelĂŒl 20-25 perc alatt.
A tojĂĄssal valĂł megkenĂ©s szĂ©p szĂnt ad a pogĂĄcsĂĄknak. SzĂłrhatsz rĂĄjuk szezĂĄmmagot, kömĂ©nymagot vagy reszelt sajtot is.
Hagyd kihƱlni a pogåcsåkat råcson, majd tålald frissen, vagy tårold légmentesen zårható dobozban.
A rĂĄcson hagyva a pogĂĄcsĂĄk alja nem ĂĄzik el. A frissen sĂŒlt pogĂĄcsa a legfinomabb.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.