Saganaki graviera sajttal aranybarnára sütve, tányéron, citrommal tálalva

Saganaki graviera sajttal

A saganaki graviera sajttal az egyik legautentikusabb görög előétel, melyet tradicionálisan egy kis kétfülű serpenyőben készítenek. A graviera sajt Kréta szigetéről származik, és az egyik legismertebb görög sajt, amely kiválóan alkalmas sütésre. Technikai tipp: A graviera különösen jó választás, mert magasabb olvadáspontja miatt könnyen aranybarnára süthető anélkül, hogy szétfolyna. Ahogy a sajt serceg az olívaolajban, és megjelenik a kívánt ropogós kéreg, a konyhát mediterrán illatok töltik be. Ez a fogás ideális nyári estékre, vendégvárásra vagy gyors, mégis különleges előételként egy görög vacsora nyitányaként.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
810 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Graviera sajt
50 g Liszt
100 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A graviera sajtot vágd 1–1,5 cm vastagságú szeletekre. Fontos, hogy a szeletek ne legyenek túl vékonyak, különben sütés közben könnyen megolvadnak és szétfolynak.

    A hidegen tartott sajt könnyebben szeletelhető – használd frissen a hűtőből kivéve.

    2

    A szeleteket forgasd meg lisztben úgy, hogy minden oldalukat egyenletesen bevonja. Ez segít aranybarna kéreg képződésében és meggátolja, hogy a sajt kiszivárogjon.

    A felesleges lisztet rázd le, hogy ne égjen meg az olajban.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Süsd a lisztezett sajtszeleteket oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnára pirulnak.

    A graviera jól bírja a hőt, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl forró az olaj – különben gyorsan megéghet.

    4

    A kész sajtot szedd ki konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olaj felszívódjon. Frissen facsart citromlével meglocsolva azonnal tálald melegen.

    A tálalást azonnal végezd, mert a sajt melegen a legélvezetesebb – kívül ropogós, belül olvadt.