Sate kambing grillezve, kókusztejes pácban nyárson tálalva

Sate kambing kókusztejjel

A sate kambing, vagyis nyárson sült kecskehús az indonéz gasztronómia egyik alapétele, különösen népszerű Jáva és Bali szigetén. Az eredeti recept az utcai ételárusoknál terjedt el, akik faszén fölött sütik a bepácolt húsdarabokat. A kókusztejes pác különleges gazdagságot és lágy ízt kölcsönöz a húsnak, ami harmonizál a fűszerek intenzív karakterével. Technikai tipp: a kókusztej zsírtartalma elősegíti a hús puhaságát, de nem szabad túl sokáig grillezni, mert a cukor könnyen megég. A konyhát hamar betölti a fokhagyma, hagyma és koriander illata, miközben a nyársak pirulnak. Ez az étel kiváló választás nyári grillpartikhoz, egzotikus vacsorákhoz vagy különleges alkalmakra. Tipp: Tálalhatod mogyorószósszal vagy lime-os salátával, de akár sült banánnal is a teltebb ízvilág kedvéért.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Kecskehús (comb vagy lapocka)
200 ml Kókusztej
4 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 ek. Gyömbér
1 tk. Koriander őrölt
0.5 tk. Kurkuma
1 ek. Barnacukor
1 tk.
3 ek. Olaj a sütéshez
8 db Nyárs pálcikák

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kecskehúst vágd kb. 2-3 cm-es kockákra. Ha vannak inas részek, azokat távolítsd el, hogy a hús egyenletesen süljön.

    Minél egyformább méretűre vágod a húsdarabokat, annál egyenletesebben sülnek majd meg a nyárson.

    2

    A pác elkészítéséhez turmixold össze a fokhagymát, vöröshagymát, gyömbért, koriandert, kurkumát, barnacukrot, sót és a kókusztejet, amíg krémes állagú lesz.

    Ha nincs turmixod, reszeld le a hagymát és a fokhagymát, majd keverd össze a többi hozzávalóval kézzel is.

    3

    Forgasd bele a húsdarabokat a pácba, majd fedd le, és tedd hűtőbe minimum 2 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át pácolódik.

    A hosszabb pácolás nemcsak intenzívebb ízt, de puhább állagot is eredményez – ne spórold le az időt!

    4

    A nyársakat áztasd be hideg vízbe legalább 20 percre, hogy sütés közben ne égjenek meg. Fűzd fel a húsdarabokat a pálcikákra.

    Ha vastagabb húsdarabokat használsz, hagyj egy kis rést köztük a jobb átsülés érdekében.

    5

    Hevíts egy grillserpenyőt vagy használj grillt, és egy kevés olajjal kend meg a felületét. Süsd a nyársakat közepes lángon oldalanként 4-5 percig, amíg szép barnára sülnek és átsülnek.

    Forgasd gyakran a nyársakat, hogy minden oldalukon karamellizálódjon a pác és ne égjen meg.

    6

    A kész sate kambing-et tálald friss párolt rizzsel vagy rizstésztával, esetleg mogyorószósszal vagy salátával.

    A maradék pácot főzéssel sűrű mártássá alakíthatod – csak tedd egy kis lábasba, és forrald be.