Satsuma-age halpogácsa tojással, szójaszószos mártogatóval tálalva

Satsuma-age tojással

A Satsuma-age a japán Kyushu szigetének déli részéről, Kagoshima tartományból származik, és a névadó Satsuma régióhoz kötődik. Az Edo-korban a halászati kultúra fejlődésével együtt vált népszerűvé, különösen a tartósított, olajban sült halas termékek révén. A Satsuma-age gyakori eleme az otthoni bento dobozoknak, de sokszor levesekhez vagy köretekhez is kínálják. A tojással való tálalás modernebb, európai hatású tálalási forma, amelyet a fúziós konyha tett ismertté. Technikai tipp: a hal húsát alaposan csepegtesd le és töröld szárazra, így jobb állagú masszát kapsz. Kísérletezhetsz különböző fűszerekkel, például shichimi togarashi-val, ha pikánsabb változatot szeretnél. Ez a fogás kiváló előételként vagy könnyű főételként is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Fehér húsú hal (pl. tőkehal vagy tengeri sügér)
2 db Tojás
1 tk. Reszelt gyömbér
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Mirin
1 tk. Cukor
1 ek. Keményítő (pl. kukorica)
2 db Újhagyma (finomra vágva)
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat vágd kisebb darabokra, majd tedd késes aprítóba. Add hozzá a tojásokat, reszelt gyömbért, szójaszószt, mirint, cukrot és keményítőt. Dolgozd sima, kissé ragacsos pasztává.

    Ha nincs aprítód, kézzel is pépesítheted késsel és villával, de az állag kicsit darabosabb marad.

    2

    Keverd hozzá az aprított újhagymát a masszához, majd hagyd pihenni hűtőben 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés alatt a massza kissé megszilárdul, így könnyebb lesz formázni.

    3

    Formázz nedves kézzel kis pogácsákat vagy ovális formákat. Hevítsd fel az olajat egy mély serpenyőben vagy lábasban kb. 170°C-ra.

    Tedd a kezed mellé egy pohár vizet, hogy formázás közben nedvesíthesd a tenyered.

    4

    Süsd a satsuma-age pogácsákat oldalanként 2-3 percig, míg szép aranybarnák és ropogósak lesznek. Papírtörlőn csepegtesd le.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert az olaj lehűl és nem lesz ropogós a külseje.

    5

    Tálald melegen vagy langyosan. Kínálhatod főtt tojással, szójaszószos mártogatóval vagy akár levesbetétként is.

    A főtt tojást hosszában félbevágva helyezheted mellé – esztétikus és ízben is jól passzol.