Savanyított füge üvegben tálalva

Savanyított füge

A savanyított füge egy különleges fogás, amely a mediterrán és közel-keleti konyhák ízvilágát idézi. A füge természetes édessége kiválóan harmonizál az ecet savasságával és a fűszerek meleg aromájával. Az évszázadok óta használt tartósítási módszerek egyedi textúrát és mély ízeket eredményeznek. A savanyított füge tökéletes kiegészítő sajtokhoz, sült húsokhoz vagy akár gourmet előételekhez is. Ha egy izgalmas és házilag könnyen elkészíthető savanyúságot keresel, a savanyított füge remek választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 20 perc
210 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss füge
250 ml Fehérborecet
250 ml Víz
50 g Méz
30 g Barnacukor
15 g
1 db Fahéjrúd
3 db Szegfűszeg
2 db Babérlevél
10 szem Fekete bors
1 tk. Mustármag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fügéket alaposan mosd meg, majd szárítsd meg egy tiszta konyharuhán.

    A mosás során figyelj, hogy ne sértsd meg a fügék héját, mert akkor könnyen megpuhulnak a savanyítás során.

    2

    Válassz ki egy tiszta befőttesüveget, és helyezd bele a fügéket.

    Az üveget alaposan mosd ki és fertőtlenítsd (pl. forró vízzel), hogy elkerüld a penészedést.

    3

    Egy lábasban forrald fel a vizet, az ecetet, a mézet, a barnacukrot, a sót, a fahéjrudat, a szegfűszeget, a babérlevelet, a fekete borsot és a mustármagot.

    Kóstold meg a páclevet forralás után, és állítsd be az ízeket a saját ízlésed szerint (pl. több méz, ha édesebben szereted).

    4

    Miután a páclé felforrt, hagyd kicsit hűlni, hogy ne legyen túl forró, amikor a fügére öntöd.

    A túl forró páclé megpuhíthatja a fügéket, ezért fontos, hogy langyosra hűtsd.

    5

    Öntsd a langyos páclevet a fügékre, ügyelve arra, hogy teljesen ellepje.

    Ha a fügék nem merülnek el teljesen, használj egy kis tányért vagy egy nehezéket, hogy a lé alatt tartsd őket.

    6

    Zárd le az üveget, és hagyd a hűtőben érni legalább 24 órán át, de minél tovább áll, annál ízletesebb lesz.

    Az első napokban érdemes időnként megrázni az üveget, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

    7

    Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyd állni 10 percig, hogy az ízek teljes mértékben kibontakozzanak.

    A savanyított füge kiválóan illik sajtokhoz, húsételekhez vagy akár desszertekhez is.