Sertésszűz tejszínes gombaszósszal tálalva

Sertésszűz tejszínes gombaszósszal

A sertésszűz tejszínes gombaszósszal egy igazi klasszikus fogás, amelyet a szaftos, omlós hús és a krémes, ízgazdag gombamártás tesz különlegessé. Ez az étel nemcsak a magyar konyha kedvence, hanem világszerte népszerű a hús és mártás tökéletes harmóniájának köszönhetően. Ahogy a gomba pirul a serpenyőben, a fokhagyma és a fehérbor illata fokozatosan átjárja a konyhát, megteremtve az étel gazdag, elegáns aromáját. A szaftos sertésszűz pedig tökéletesen magába szívja a mártás krémes ízeit, így minden falat egy élmény. Ez az étel tökéletes választás egy különleges ebédhez vagy vacsorához, amelyet akár ünnepi alkalmakra is elkészíthetünk. Főtt burgonyával, rizzsel vagy akár friss salátával tálalva garantáltan mindenkit lenyűgöz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Sertésszűz
30 g Vaj
2 ek. Olívaolaj
2 tk.
1 tk. Bors
300 g Gomba (csiperke vagy vargánya)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
250 ml Tejszín (30%-os)
1 csokor Friss petrezselyem
100 ml Fehérbor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertésszüzet tisztítsd meg a hártyáktól, majd vágd kb. 3-4 cm vastag szeletekre. Sózd, borsozd meg mindkét oldalát.

    A hártyák eltávolításával a hús puhább és omlósabb lesz. A szeleteket érdemes sütés előtt kissé lapítani, hogy egyenletesebben süljenek.

    2

    Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat és a vajat. A sertésszűz szeleteket süsd 2-3 percig mindkét oldalon, amíg aranybarna kérget kapnak.

    Fontos, hogy a serpenyő elég forró legyen, hogy a hús gyorsan kérget kapjon, és ne főjön meg. Ne tegyél túl sok szeletet egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat.

    3

    A megsült húst vedd ki a serpenyőből, és tedd félre pihenni egy tányérra.

    A pihentetés segít, hogy a hús szaftosabb maradjon, mert a szaftok visszaszívódnak a rostokba.

    4

    Ugyanabban a serpenyőben párold meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a szeletelt gombát. Pirítsd 5-6 percig, amíg a gomba levet ereszt és megpuhul.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. A gombát csak akkor add hozzá, amikor a hagyma már üveges.

    5

    Öntsd fel a fehérborral, és hagyd 2 percig párologni, hogy az alkohol elillanjon, majd add hozzá a tejszínt és keverd össze.

    A száraz fehérbor a legjobb választás ehhez az ételhez. Ha nincs fehérborod, használhatsz alaplevet is. A tejszínt forralás után vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne csapódjon ki.

    6

    Tedd vissza a sertésszűz szeleteket a serpenyőbe, és főzd alacsony lángon további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek és a hús teljesen átfőjön.

    Fontos, hogy a hús teljesen átfőjön, de ne száradjon ki. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés alaplevet vagy tejszínt.

    7

    Szórd meg friss petrezselyemmel, és tálald főtt burgonyával, rizzsel vagy friss salátával.

    A friss petrezselyem feldobja az étel ízét és kinézetét. Tálaláskor kínálhatsz mellé egy kevés reszelt parmezánt is.