Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. Az élesztőt egy kevés langyos tejben oldd fel, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd.
A tej hőmérséklete fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő aktivitását.
Add hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd keverd bele a tojást, az olvasztott vajat vagy növényi olajat, valamint a reszelt fekete retket. Gyúrd össze egy rugalmas tésztává.
A reszelt fekete retek különleges ízt ad a fánknak, de ne reszeld túl finomra, hogy érezhető legyen a textúrája.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hőmérséklet kb. 25-28°C. Ha hidegebb van, a kelési idő hosszabb lehet.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd vágd fel kisebb kockákra vagy formázz belőle kis golyókat.
A tészta nyújtásakor figyelj, hogy ne ragadjon le az asztalra. Ha szükséges, adj hozzá több lisztet.
Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.
Használj olyan olajat, ami magas hőfokon is stabil, például napraforgóolajat vagy repceolajat.
Süsd a tésztadarabokat aranybarnára, folyamatosan forgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.
Ne tegyél túl sok tésztát egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat.
A megsült Shalgam fánkokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen vagy szobahőmérsékleten tálald mézzel vagy sós mártogatóssal.
A sós mártogatóshoz használhatsz joghurtot fokhagymával, vagy egy pikánsabb szószt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.