Shalgam fánk fekete retekkel tálalva

Shalgam fánk

A Shalgam fánk egy különleges közép-ázsiai sült tészta, amelyet fekete retekkel készítenek. A retek enyhén csípős, földes ízt ad a tésztának, amely tökéletesen harmonizál az édes vagy sós tálalási módokkal. Eredetileg a nomád közösségek étele volt, amelyet hosszú utazások során készítettek, mivel könnyen tárolható és egyszerűen újramelegíthető. A Shalgam fánkot gyakran mézzel vagy fokhagymás joghurttal fogyasztják. Ha szereted az egyedi, ropogós sült tésztákat, ezt mindenképpen próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Cukor
5 g
250 ml Langyos tej
50 g Vaj vagy növényi olaj
1 db Tojás
100 g Reszelt fekete retek (shalgam)
500 ml Növényi olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. Az élesztőt egy kevés langyos tejben oldd fel, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd.

    A tej hőmérséklete fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő aktivitását.

    2

    Add hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd keverd bele a tojást, az olvasztott vajat vagy növényi olajat, valamint a reszelt fekete retket. Gyúrd össze egy rugalmas tésztává.

    A reszelt fekete retek különleges ízt ad a fánknak, de ne reszeld túl finomra, hogy érezhető legyen a textúrája.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hőmérséklet kb. 25-28°C. Ha hidegebb van, a kelési idő hosszabb lehet.

    4

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd vágd fel kisebb kockákra vagy formázz belőle kis golyókat.

    A tészta nyújtásakor figyelj, hogy ne ragadjon le az asztalra. Ha szükséges, adj hozzá több lisztet.

    5

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    Használj olyan olajat, ami magas hőfokon is stabil, például napraforgóolajat vagy repceolajat.

    6

    Süsd a tésztadarabokat aranybarnára, folyamatosan forgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.

    Ne tegyél túl sok tésztát egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat.

    7

    A megsült Shalgam fánkokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen vagy szobahőmérsékleten tálald mézzel vagy sós mártogatóssal.

    A sós mártogatóshoz használhatsz joghurtot fokhagymával, vagy egy pikánsabb szószt.