Shioyaki lepényhal egy fehér tányéron, citrommal és korianderrel tálalva

Shioyaki lepényhallal

A Shioyaki étel Japánból származik, és a halak grillezésének hagyományos módját képviseli. A szójaszósz, szezámolaj és citrom kombinációja egy egyszerű, mégis gazdag ízvilágot ad a halnak. A Shioyaki gyakran tálalható friss rizs és zöldségek kíséretében, de önálló ételként is tökéletes választás. Az étel a japán konyha gazdag umami ízét hozza el az asztalra, és könnyen elkészíthető még otthoni környezetben is. Az autentikus ízek és egyszerűség miatt egyre népszerűbb étel lett világszerte.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
2 db Lepényhal
1 tk.
1 db Citrom
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 ág Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lepényhalat tisztítsd meg, és vágd le a farok végét. Ha szükséges, távolítsd el a pikkelyeket, és óvatosan vágd fel a halat középen, hogy könnyebben süljön.

    A friss halat mindig hűtőben tárold, és ne hagyd túl sokáig szobahőmérsékleten, hogy friss maradjon.

    2

    A halat sózd meg, és tedd félre legalább 10 percre, hogy a só átjárja a húst.

    A sózás segít a halban lévő felesleges víz eltávolításában, így a sütésnél ropogósabb és ízletesebb lesz.

    3

    Keverj össze egy tálban szójaszószt és szezámolajat. Ezután kend be a halat a szójaszószos keverékkel, és hagyd pihenni 15-20 percig.

    A szójaszósz és a szezámolaj adja a halnak azt az umami ízt, amely jellemző a shioyaki ételre.

    4

    Közben egy serpenyőt melegíts fel közepes hőmérsékleten, és helyezd bele a halat. Süsd mindkét oldalát 3-4 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz.

    A serpenyőt mindig jól melegítsd elő, hogy a hal ne tapadjon le és egyenletesen süljön.

    5

    A sült halat tálalás előtt locsold meg friss citromlével, és díszítsd korianderrel.

    A friss citromlé segít kiemelni a hal ízét, és egy kis frissességet ad az ételnek.